X

Παραμένει ασφαλές το αεροπλάνο

Τρία αεροπορικά δυστυχήματα μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας είναι ικανά να «κατεβάσουν» το αεροπλάνο από την πρώτη θέση των ασφαλέστερων μέσων μεταφοράς;

Ant1news

Οι πρόσφατες απανωτές αεροπορικές τραγωδίες έχουν ανοίξει τη συζήτηση για το αν και πόσο ασφαλές παραμένει το ταξίδι με αεροπλάνο.

Την απάντηση έρχεται να δώσει η στατιστική, που ξεκαθαρίζει ότι ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει στην ασφάλεια των πτήσεων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του δικτυακού τόπου Plane Crash Info, ο οποίος συγκεντρώνει στοιχεία για τα αεροπορικά ατυχήματα, την τελευταία δεκαετία έχουν χαθεί 91 επιβατικά αεροπλάνα με περισσότερους από 18 επιβάτες το καθένα.


Τα δυστυχήματα επομένως συνήθως συμβαίνουν περίπου μια φορά ανά 40 ημέρες, και όχι τρία ανά οκτώ ημέρες. Επιπλέον, το 2014 έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικά δυστυχήματα γύρω στα 700 άτομα, ενώ ο μέσος ετήσιος όρος είναι μόλις 500. 

Παρόλα αυτά, ο Χάρο Ράντερ, διευθυντής της οργάνωσης Aviation Safety Network, αναφέρει στο BBC ότι τέτοια «σμήνη» δυστυχημάτων, δεν είναι και τόσο σπάνια και κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν μας υπενθυμίζει ότι από το 1990 ως σήμερα έχουν αναφερθεί 45 περιπτώσεις στις οποίες δύο ή και τρία αεροπλάνα με τουλάχιστον 14 επιβάτες συνετρίβησαν την ίδια μέρα (εξαιρουμένων μάλιστα των ατυχημάτων από σύγκρουση). 

Και όσον αφορά την ασφάλεια των πτήσεων, ο Άρνολντ Μπάρνετ του MIT επισημαίνει ότι ο κίνδυνος θανάτου σε μια οποιαδήποτε πτήση είναι μία στα 25 εκατομμύρια. Και αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα να πεθάνει ένα παιδί στην επόμενη πτήση «είναι μικρότερη από την πιθανότητα να γίνει πρωθυπουργός, να κερδίσει το χρυσό στους Ολυμπιακούς ή να βραβευτεί με Νόμπελ».