X

Η φοβία του αεροπλάνου και οι συμβουλές ψυχολόγων

Γιατί ο κόσμος φοβάται το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς στον κόσμο; Οι ειδικοί εξηγούν και σας συμβουλεύουν.

Ant1news

Φοβάστε τα αεροπλάνα; Δεν είστε οι μόνοι. Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι μέχρι και 40% των ενηλίκων έχουν μία φοβία με τα αεροπορικά ταξίδια, ειδικά σε περιόδους όπου έχουν προηγηθεί πολύνεκρα δυστυχήματα.

Το αεροπλάνο, παραμένει ωστόσο το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς. Η ψυχολόγος Μαρί-Κλοντ Ντεντάν που έχει ασχοληθεί εδώ και πολλά χρόνια με έρευνες σχετικά με τις φοβίες, έγραψε ένα βιβλίο με τον τίλο «Πώς να μην φοβάστε τα αεροπορικά ταξίδια».

Ο φόβος των πτήσεων είναι ο φόβος για το άγνωστο

Σίγουρα όλοι γνωρίζετε πως στη λίστα με τις πιθανότητες ενός δυστυχήματος, το αεροπλάνο είναι τελευταίο μεταξύ των υπολοίπων μέσων μεταφοράς. Αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, τρένα και πλοία θεωρούνται λιγότερο ασφαλή. Γιατί λοιπόν το αεροπλάνο προκαλεί τέτοιες φοβίες.

«Είναι ο φόβος του άγνωστου» εξηγεί η Ντεντάν. «Μην ξεχνάτε πως μπήκε στη ζωή μας πολύ αργότερα από τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς», προσθέτει.

Η διακεκριμένη ψυχολόγος χωρίζει τους ανθρώπους που φοβούνται τα αεροπορικά ταξίδια σε 4 κατηγορίες:

  • Εκείνους που φοβούνται επειδή βρίσκονται τόσο μακριά από το έδαφος.
  • Εκείνους που αισθάνονται πως στερούνται της ισχύος που έχουν στην καθημερινότητά τους και νιώθουν ευάλωτοι.
  • Εκείνους που έχουν συνδέσει το αεροπλάνο με όλες τις φοβίες που έχουν στη ζωή τους.
  • Εκείνους που δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους και τα ταξίδια αποτελούν για αυτούς κάτι ασυνήθιστο.

«Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας και όχι να τους αποφεύγουμε», τονίζει η ψυχολόγος Μαρί-Κλοντ Ντεντάν.

Την επόμενη φορά που αισθανθείτε φόβο μέσα σε ένα αεροπλάνο, συζητήστε με τον διπλανό σας ή με κάποιο μέλος του πληρώματος. Θα νιώσετε καλύτερα, εξωτερικεύοντας την ανησυχία σας και ακούγοντας μία διαφορετική άποψη.