X

«Αγκάθι» για την κυβέρνηση οι 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο

Επιφυλάξεις για τη «δεξαμενή» των προς απόλυση εκφράζει το ΠΑΣΟΚ.

Ant1news


Σε «αγκάθι» έχει εξελιχθεί για την κυβέρνηση το ζήτημα των  6.500 απολύσεων στο Δημόσιο έως το τέλος του 2014, λόγω των επιφυλάξεων που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας, ενώ η τρόικα στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα κάνει τον κρίσιμο «έλεγχο προόδου»  στην ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Σύμφωνα, πάντως, με το σενάριο που παρουσιάζει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος έχει, ήδη, αποσαφηνιστεί από πού θα φύγουν οι 6.500 εργαζόμενοι. 

Σε 4.000 υπολογίζονται οι απολύσεις υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και χίλιοι είναι οι εργαζόμενοι που θα κριθούν ακατάλληλοι λόγω υγείας καθώς απουσιάζουν με συνεχείς αναρρωτικές άδειες. Εξακόσιοι είναι οι επίορκοι και 1.090 οι υπάλληλοι σε υπό συγχώνευση ΝΠΙΔ των υπουργείων Μεταφορών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σημαντικές είναι, ωστόσο, οι εκκρεμότητες που καθυστερούν την οριστικοποίηση της λίστας. Άγνωστος «Χ» παραμένει το αν η τρόικα θα συμπεριλάβει στους 6.500 τους περίπου 2.000 εργαζόμενους οι οποίοι θα δουν, όπως αναμένεται, την πόρτα της εξόδου με δικαστικές αποφάσεις. Πολλές αποφάσεις για τους επίορκους θα εκδοθούν προς το τέλος του 2014. Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ελέγχων για πλαστά πιστοποιητικά, όπως για τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Τέλος, άγνωστο παραμένει, ακόμη, πόσοι «διαθέσιμοι» υπάλληλοι θα βρουν εργασία σε άλλη υπηρεσία πριν από την παρέλευση του οκταμήνου.