X

Ποινές-μαμούθ για φοροφυγάδες στο Πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα

Στην Βουλή έρχεται την Τρίτη η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που μπλοκάρει φοροφυγάδες και όσους κλέβουν κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση φόρους

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Θα αφαιρούν το ΑΦΜ από όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και σε όσους δεν εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα

Παράλληλα στο Νομοσχέδιο-Σκούπα προβλέπονται προσλήψεις ράμπο για την φοροδιαφυγή αλλά και αυστηρότερες διατάξεις για τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες

Βασικό μέλημα πρέπει να είναι η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, καθώς οι διατάξεις αυτές δεν έρχονται μόνο γιατί είναι προαπαιτούμενα για την δόση του 1δις€ αλλά και για να μειωθούν οι φόροι

Και οι φόροι θα μειωθούν μόνο εάν μειωθεί η φοροδιαφυγή, μαζεύονται έσοδα και δεν υπάρχουν τρύπες στους προϋπολογισμούς.

Πάντως, η Κυβέρνηση τρέχει για να καταθέσει την Τρίτη το Πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, ώστε να ψηφιστεί πριν τις 8 Αυγούστου. 

Μεταξύ άλλων στο Πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται: 

-          Νέα διαδικασία απενεργοποίησης του ΑΦΜ για όσους έχουν χρέη στην εφορία ή εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα.

-          Πρόσληψη 400 υπαλλήλων στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με σκοπό την ένταση των ελέγχων και την καλύτερη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης.

-          Κατάργηση από φέτος της υποχρέωσης υποβολής της ετήσιας εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

-          Η αλλαγή πλαισίου για το «πόθεν έσχες». Προβλέπεται η συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων, η οποία αποτελείται πλέον από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και ενός υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

-          Η θέσπιση υποβολής δήλωσης οικονομικών συμφερόντων, σε ηλεκτρονική μορφή των δηλώσεων «Πόθεν Έσχες» μέσω ίντερνετ ενώ καθιερώνεται και η χρήση μεθόδων ανάλυσης επικινδυνότητας στους ελέγχους.

-          «Δια νόμου» πως μέσα στον επόμενο ενάμισι χρόνο θα πρέπει να γίνει χάραξη του αιγιαλού στο σύνολο της χώρας (σήμερα υπάρχει μόνο στο 8% της επικράτειας). Αποσύρονται όμως όλες οι διατάξεις που αφορούσαν τρόπους αξιοποίησης του αιγιαλού.

-          Η πλήρης αλλαγή του συστήματος δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ευρώπη, απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες.

-          Η μείωση των διοικητικών βαρών σε τουλάχιστον 10 τομείς της οικονομίας, με στόχο την ελάφρυνση των πολιτών και την ενίσχυση των κλάδων της οικονομίας.