X

Μέσω «e-τρικ» η πληρωμή ΕΝΦΙΑ από τις 31 Αυγούστου

Ημερομηνία προγενέστερη εκείνης της εκκαθάρισης τους θα φέρουν όλα τα ειδοποιητήρια για τον Φόρο Ακινήτων, για να μην δοθεί διορία ως τις 30 Σεπτεμβρίου για την εξόφληση της πρώτης δόσης.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Έλλειψη επαρκούς προετοιμασίας, καθυστερήσεις λόγω πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων, διαρκείς παρατάσεις, παρεμβάσεις της τρόικας και ένα ατέλειωτο γαϊτανάκι άλλων αιτών οδήγησαν την έναρξη της εκκαθάρισης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων μία ημέρα μετά από την προκαθορισμένη εκπνοή της διορίας για την καταβολή της πρώτης δόσης.

Έτσι, ενώ ο φόρος υποθετικά και βάσει του αρχικού σχεδιασμού θα είχε εκκαθαριστεί από τον Ιούνιο και η πρώτη από τις έξι ισόποσες δόσεις της πληρωμής του θα έπρεπε να καταβληθεί ως τις 31 Ιουλίου, τελικώς θα αρχίσει να εκκαθαρίζεται σταδιακά από την 1η Αυγούστου και, όπως όλα δείχνουν. θα πρέπει λόγω όλων των προαναφερόμενων λόγων να συμπτυχθεί η πληρωμή του από έξι σε πέντε δόσεις.

Βάσει του σχετικού νόμου για τον ΕΝΦΙΑ, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί ως το τέλος του επόμενου μηνός από εκείνον κατά τον οποίο βεβαιώνεται ο φόρος, επομένως, βάσει των υπαρχόντων δεδομένων, αφού ο φόρος για όλους τους ιδιοκτήτες θα βεβαιωθεί τον Αύγουστο, η πρώτη δόση του θα μπορούσε να καταβληθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Για να αποφύγει τον σκόπελο αυτό, να έχει σαφέστερη εικόνα των «προθέσεων» των περίπου 5,8 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ως προς την πληρωμή του φόρου και να αρχίσει την συλλογή του ΕΝΦΙΑ πριν από την επιστροφή της τρόικας, το οικονομικό επιτελείο «αναγκάζεται» να μετέλθει ενός ηλεκτρονικού τεχνάσματος, χάρη στο οποίο όλοι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση ως το τέλος Αυγούστου.

Για να συμβεί αυτό, όλα τα εκκαθαριστικά, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας που θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο και θα μπορούν να εκτυπωθούν, θα φέρουν ως ημερομηνία εκκαθάρισης την 31η Ιουλίου 2014, ώστε ακόλουθα η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης να λήγει στο τέλος του επόμενου μήνα, ήτοι στις 31 Αυγούστου.

Έρχεται η λυπητερή

Όπως ανακοινώθηκε από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, σταδιακά από την Παρασκευή, 1η Αυγούστου, θα αρχίσουν να αναρτώνται στο διαδίκτυο τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Κάθε ιδιοκτήτης που θα ενημερώνεται από το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω e-mail, ότι εκδόθηκε το εκκαθαριστικό του, θα πρέπει να ανατρέχει στην σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και με τους κωδικούς πρόσβασης για το σύστημα TAXIS που διαθέτει, να βλέπει το ειδοποιητήριο. Όποιος θέλει θα μπορεί και να το εκτυπώνει, για να μπορέσει με αυτό να πληρώσει τον φόρο στα γκισέ των τραπεζών και των ΕΛΤΑ, καθώς το εκκαθαριστικό δεν θα σταλεί ταχυδρομικώς σε κανέναν ιδιοκτήτη.

Η καθυστέρηση στην εκκαθάριση του και το e-τρικ του οικονομικού επιτελείου μεταθέτουν κατά έναν μήνα, για τις 31 Αυγούστου, την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο ακόμη, μόλις τρεις ημέρες πριν εκδοθούν τα πρώτα εκκαθαριστικά, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει διευκρινίσει σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο φόρος. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει οι αρχικώς έξι δόσεις να μειώνονται σε πέντε ισόποσες, με πρώτη τον Αύγουστο και τελευταία τον Δεκέμβριο του 2014, παρ΄  ότι η πληρωμή του φόρου θα μπορούσε να παραταθεί, χωρίς να προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό, μέχρι και την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου του 2015.

Από τον φόρο ακινήτων το Δημόσιο προσδοκά έσοδα 2,65 δις από τα 3,1 δις ευρώ που θα βεβαιωθούν στο σύνολο των ιδιοκτητών