X

Άρχισε η δήλωση λογαριασμών για το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ

Από τις 15:00 της Τρίτης ξεκίνησε η πλήρης λειτουργία της ειδικής εφαρμογής στο TAXISnet, όπου όλοι οι πολίτες μπορούν να γνωστοποιούν τον λογαριασμό όπου θα ισχύει το όριο κατασχέσεων.

Ant1news


Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Φραγμό σε κάθε παράτυπη κατάσχεση χρηματικών ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς, που οφείλεται σε «αβλεψίες και λάθη» των πιστωτικών ιδρυμάτων ή κρατικών υπηρεσιών, επιχειρεί να δώσει το Υπουργείο Οικονομικών, με την δήλωση από κάθε φορολογούμενο, του λογαριασμού του για τον οποίο επιθυμεί να ισχύει το ακατάσχετο όριο για ποσό ως 1.500 ευρώ.

Το μεσημέρι της Τρίτης τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, στην οποία κάθε πολίτης, αποκτώντας πρόσβαση μέσω των κωδικών πρόσβασης που διαθέτει στο  σύστημα TAXISnet, μπορεί να γνωστοποιεί στην φορολογική διοίκηση τον έναν και μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο οι καταθέσεις μέχρι του ύψους των 1.500 ευρώ (από μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά βοηθήματα κι επιδόματα), δεν θα μπορούν να δεσμευτούν από το Δημόσιο, λόγω χρεών προς την Εφορία ή τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες 

Μέσω της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής εφαρμογής κάθε πολίτης θα πρέπει από σήμερα να υποβάλλει «αίτηση προστασίας», δηλώνοντας τον αριθμό ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού, ατομικού ή κοινού, για τον οποίο επιθυμεί να ισχύει το ακατάσχετο όριο, ο οποίος πρέπει να είναι συσχετισμένος με τον ΑΦΜ του.

Όσοι φορολογούμενοι είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, οφείλουν απαραιτήτως να δηλώσουν  αποκλειστικά και μόνο τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πιστώνονται οι μισθοί ή οι συντάξεις τους ή και τυχόν ασφαλιστικά βοηθήματα που λαμβάνουν.

Σε καθημερινή βάση, τράπεζες και Γενική Γραμματεία Εσόδων θα ανταλλάσουν αρχεία με τις αιτήσεις και τις εγκρίσεις, μέσω των οποίων θα «κλειδώνουν» οι λογαριασμοί για τους οποίους θα ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ. Σχετική ενημέρωση θα παρέχεται από την εφαρμογή σε κάθε φορολογούμενο.

Οι τράπεζες οφείλουν εντός 24 ωρών από την υποβολή της αίτησης, να ενημερώνουν το Υπουργείο Οικονομικών για τυχόν ανακολουθίες στα αρχεία που τηρούν σε σχέση με τα όσα αναφέρει στο αίτημα του κάθε φορολογούμενος, ώστε να εντοπίζονται οι διαφορές και να επιλύονται το ταχύτερο τυχόν δυσαρμονίες, λόγω των οποίων φορολογούμενοι θα μένουν ακάλυπτοι από το δίχτυ προστασίας.

Για την αποτροπή «αυθαιρεσιών» μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες από το σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στην χώρα, κάθε πολίτης που έχει γνωστοποιήσει, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που ανοίγει από σήμερα, τον μοναδικό ακατάσχετο τραπεζικό του λογαριασμό, δύναται να εκτυπώνει από το ηλεκτρονικό σύστημα TAXISnet το σχετικό αποδεικτικό γνωστοποίησης, το οποίο μπορεί να προσκομίζει στο κατά περίπτωση πιστωτικό ίδρυμα, ώστε να αποτρέπει την κατάσχεση στο υπόλοιπο του εν λόγω τραπεζικού λογαριασμού κάτω από το όριο των 1.500 ευρώ.