X

«Τροχάδην» η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

Τουλάχιστον με «απλή σύντμηση», αλλά το πιθανότερο ως «κατεπείγον», θα συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο στην Βουλή.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

«Υπάρχουν πιθανότητες να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο», ανέφεραν οι βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, μετά το πέρας της δίωρης συνάντησης τους με τον Γκίκα Χαρδούβελη, στο Υπουργείο Οικονομικών, που είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση των κομμάτων της συγκυβέρνησης και δη των έξι εισηγητών του νομοσχεδίου, για το περιεχόμενο του.

Σύμφωνα με τους ίδιους πάντως, ακόμη κι αν το νομοσχέδιο κατατεθεί εντός της ημέρας, θα χρειαστεί να υπάρξει μια «απλή σύντμηση» του χρόνου και των διαδικασιών συζήτησης του, ενώ αν φθάσει στο Κοινοβούλιο αύριο και ιδίως μετά το μεσημέρι, όλα δείχνουν πως θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε το πολυνομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί ως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Νωρίτερα, συνεργάτες του Γκίκα Χαρδούβελη μετέφεραν την δυσφορία του για την χρονοτριβή, που ίσως οδηγήσει στην διαδικασία του κατεπείγοντας, τονίζοντας πως «σε ότι αφορά το κομμάτι του Υπουργείου Οικονομικών το πολυνομοσχέδιο είναι έτοιμο από την Παρασκευή. Επειδή με αυτό το νομοθέτημα ο κ. Χαρδούβελης θα κάνει το «ντεμπούτο» του στην Βουλή, επιθυμεί η συζήτηση του να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους και να υπάρχει αρκετός χρόνος, ώστε ο ίδιος να υποστηρίξει το πολυνομοσχέδιο».

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται όλες οι εκκρεμότητες για το «ξεκλείδωμα» της υπο-δόσης του 1 δις ευρώ και άλλες μνημονιακές δεσμεύσεις, μεταξύ των οποίων κι ένα πλέγμα αυστηρών μέτρων κατά των καθ΄ έξη φοροφυγάδων, με κορωνίδα την αφαίρεση του ΑΦΜ τους.

Στο νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει περισσότερες από 200 διατάξεις, θα υπάρχει και η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη διάταξη θα προβλέπεται και η δυνατότητα δημιουργίας «επαγγελματικών ταμείων» για όσους επιθυμούν να μην ενταχθούν στην ενιαία κοινωνική ασφάλιση.

Στην συνάντηση με τον Γκίκα Χαρδούβελη πήραν μέρος οι τρεις εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας  (Απόστολος Βεζυρόπουλος, Κώστας Καραγκούνης, Κώστας Σκρέκας), οι τρεις εισηγητές του ΠΑΣΟΚ (Γιάννης Κουτσούκος, Παναγιώτης Ρήγας, Κώστας Τριαντάφυλλος) και οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Γιώργος Κουτρουμάνης, που παρακολουθούν, για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, το κυβερνητικό έργο.