X

Δρακόντειο το νέο πλαίσιο του «πόθεν έσχες»

Δρακόντειο γίνεται το πλαίσιο για τις δηλώσεις πόθεν έσχες με το πολυνομοσχέδιο, στο οποίο κυριαρχούν τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Για τα πόθεν έσχες προβλέπεται ο συστηματικότερος έλεγχος τους, εξαιρετικά βαριές καμπάνες για τους παραβάτες και κυρίως ξεχείλωμα της λίστας όσων υποχρεούνται να υποβάλλουν την δήλωση, ώστε να αφορά από διαιτητές και δασονόμους, μέχρι εξεταστές υποψήφιων οδηγών, όλους όσοι δηλαδή μπορούν να βάλουν το χέρι στο μέλι.

Από το νέο έτος, υπόχρεοι δήλωσης πόθεν έσχες, μεταξύ πολλών άλλων, είναι: μέλη της Κυβέρνησης, βουλευτές κι ευρωβουλευτές, διαχειριστές των οικονομικών των κομμάτων, αιρετοί των ΟΤΑ κι  επικεφαλής Δημοτικών Επιχειρήσεων, ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφοι, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, όλοι οι αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι διευθυντές του ΕΣΥ, δασάρχες και δασονόμοι, διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας, εξεταστές υποψηφίων οδηγών, μέλη των επιτροπών προμηθειών ή έγκρισης κρατικών ενισχύσεων και οι ελεγκτές των ΕΟΦ, ΕΦΕΤ, ΕΟΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όλοι όσοι κατέχουν πόστα δηλαδή σε τομείς όπου… ανθεί η μίζα, το λάδωμα, το φακελάκι και η διαφθορά. Οι δηλώσεις θα ελέγχονται αυστηρά και με διασταυρώσεις πλήθους στοιχείων, ώστε να προκύπτει τυχόν αδήλωτος πλουτισμός, ενώ για όσους παραβλέψουν να υποβάλλουν ή κάνουν ανακριβές πόθεν έσχες προβλέπονται πρόστιμο μέχρι και 1 εκατομμύριο ευρώ και φυλάκιση από δύο χρόνια μέχρι δεκαετή κάθειρξη.

Με το πολυνομοσχέδιο δημιουργούνται και 400 νέες θέσεις «ράμπο» στην Γενική Γραμματεία Εσόδων, καταργείται η εκκαθαριστική δήλωση του ΦΠΑ και δίνεται η δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να αφαιρεί τον ΑΦΜ από όσους διαπιστωθεί ότι φοροδιαφεύγουν.

Για τον περιορισμό της διαφθοράς, με το πολυνομοσχέδιο θεσπίζεται και ένα πιο διαφανές και καλύτερα ελεγχόμενο σύστημα δημοσίων συμβάσεων.