X

Διυπουργική για τη Βιομηχανική Πολιτική

Οι τρόποι ανάπτυξης της Βιομηχανίας συζητήθηκαν στη Διυπουργική επιτροπή που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12:00.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, τον Γ. Βρούτση, Α. Λοβέρδο και Γ. Μανιάτη και τους εκπροσώπους  Έρευνας – Τεχνολογίας& Βιομηχανίας  και του ΣΕΒ έγινε η Διυπουργική συνάντηση για τη Βιομηχανική Πολιτική.

Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν το ενεργειακό κόστος (ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου). Κυριάρχησε το πακέτο μέτρων για την μείωση του ενεργειακού κόστους που έχει σκοντάψει στην Κομισιόν περιμένοντας εγκρίσεις: κυρίως η επιστροφή κερδών της ΔΕΠΑ που αποκομίστηκαν από τις υψηλές χρεώσεις σε βιομηχανικούς πελάτες της και η διακοψιμότητα, δηλαδή η παροχή φθηνότερου ρεύματος σε βιομηχανίες με αντάλλαγμα την διακοπή της παροχής όταν υπάρχει έλλειψη φορτίου στο σύστημα.

Το μήνυμα που έστειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης είναι ότι δεν είναι θέσφατο και σωστό μόνο ότι λένε οι θεσμοί της ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η Ελλάδα εφόσον χρειαστεί θα προχωρήσει ως κυρίαρχο κράτος στην νομοθέτηση αυτών των μέτρων κι αν η Κομισιόν θέλει εν συνεχεία μπορεί να παραπέμψει την χώρα στα αρμόδια όργανα για κυρώσεις.

Ακόμα ένα θέμα ήταν η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας (στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων) και η στήριξη της εφαρμοσμένης έρευνας, δηλαδή η ενίσχυση εταιρειών με καινοτόμα προϊόντα ώστε να υποβοηθηθεί η κυκλοφορία τους και η αύξηση της παραγωγής τους, ανεβάζοντας το ΑΕΠ της χώρας.

Στόχος όλων αυτών να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ώστε να βγούμε από το τούνελ και να γίνει η Ελλάδα μια αναπτυσσόμενη χώρα, όπως σημείωσε ο Νίκος Δένδιας

Σε ότι αφορά την ευχέρεια περαιτέρω μείωσης εργοδοτικού κόστους, αν και οι παρεμβάσεις στο κόστος εργασίας που έχουν γίνει είναι ήδη υπεραρκετές, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, υπάρχει υπό προϋποθέσεις σχετικό σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Τι αναφέρει ο ΣΕΒ για τη Διυπουργική  

«Στόχος της Διϋπουργικής Επιτροπής είναι να σχεδιάσει, να εξειδικεύσει και να αποφασίσει όλες τις απαραίτητες πολιτικές για μια νέα Βιομηχανική Πολιτική, που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις σημερινές και αυριανές συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού. Οι σύγχρονες, οργανωμένες επιχειρήσεις και βιομηχανίες της χώρας, συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την ύφεση και δημιουργίας θέσεων εργασίας.» Το μήνυμα αυτό μετέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας μιλώντας σήμερα (Πέμπτη, 31.7.2014) στη  συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής για τη Βιομηχανική Πολιτική, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  κ. Νίκου Δένδια και με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εργασίας, Παιδείας και των Υφυπουργών Ανάπτυξης και Ενέργειας.  Από τον ΣΕΒ στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο Επίτιμος Πρόεδρος του, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο Αντιπρόεδρος και αρμόδιος για θέματα ενεργειακής πολιτικής κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ  κ. Άκης Σκέρτσος καθώς και ο Αν. Γενικός Διευθυντής κ. Γιάννης Κυριακού.  

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τοποθετήθηκαν σε όλα τα θέματα της σημερινής ατζέντας που αφορούσε στις πολιτικές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και στη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας με την παραγωγή.  

Όρος επιβίωσης για τις ελληνικές παραγωγικές μονάδες, τονίστηκε από τον ΣΕΒ, αποτελεί η δραστική μείωση του τελικού κόστους τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά επίπεδα. «Με το σημερινό άνισο πλαίσιο του ανταγωνισμού οποιαδήποτε καθυστέρηση στη μείωση του κόστους της ενέργειας θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα και την απασχόληση» επισημάνθηκε. Στο πλαίσιο αυτό, επείγει η άμεση εφαρμογή της δέσμης μέτρων ύψους 150 εκατ. Ευρώ που εξαγγέλθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως καθότι υπογραμμίστηκε, η ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των ενεργειακών προϊόντων συνάδει με τις ευρωπαϊκές  κατευθύνσεις και αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα ενίσχυσης της εγχώριας βιομηχανίας σε περίοδο κρίσης.

Στα κρίσιμα θέματα της Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) ο ΣΕΒ τοποθετήθηκε για την ανάγκη ουσιαστικής συμμετοχής των επιχειρήσεων στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση της εθνικής στρατηγικής.  «Δεν θα φθάσουμε τα επίπεδα των επενδύσεων στην Ευρώπη σε καινοτομία χωρίς στρατηγικές συμφωνίες με τους βασικούς συντελεστές της βιομηχανικής παραγωγής. Χρειαζόμαστε ένα νέο πρότυπο συνεργασίας των επιχειρήσεων και των ερευνητικών κέντρων και στο πλαίσιο αυτό από τον ΣΕΒ προτείνεται η συγκρότηση Δικτύου Ανάπτυξης Καινοτομίας στις ελληνικές επιχειρήσεις και η προώθηση Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα σε τομείς τεχνολογικής προτεραιότητας.»

Τέλος, συζητήθηκαν πολιτικές για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που θίγονται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και ευρύτερα τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία. Για τον ΣΕΒ προτεραιότητα στήριξης, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, έχουν οι επιχειρήσεις στις οποίες κινδυνεύει ένας σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τεκμηριώνονται οι προοπτικές βιωσιμότητας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση με πρώτο σκέλος την εκπόνηση Σχεδίων Προσαρμοστικότητας των Επιχειρήσεων, σε τρεις αρχικά τομείς, όπως είναι η εφαρμογή μεθόδων αποτελεσματικής διαχείρισης πόρων, στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων και στην Εξωστρέφεια. Για την αποτελεσματική υποστήριξη των σχεδίων αυτών, προτάθηκε η δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης των Σχεδίων Προσαρμογής των επιχειρήσεων, μέσα από σύμπραξη των κοινωνικών εταίρων με εξειδικευμένους φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.