X

«Αλμυρή πρεμιέρα» για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Την …λυπητερή του ΕΝΦΙΑ μπορούν να βλέπουν σταδιακά από σήμερα οι ιδιοκτήτες μέσω του TAXISnet. Ακριβά θα πληρώνουν λάθη και παραλείψεις όσοι ήταν αμελείς στην συμπλήρωση του Ε9.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου


Την επίσημη πρώτη εμφάνιση τους (αναμένεται να) κάνουν από σήμερα τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, καθώς σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μετά από σειρά αναβολών, παρατάσεων και νομοθετικών διορθώσεων, οι ιδιοκτήτες σταδιακά θα μπορούν να βρίσκουν αναρτημένα στον προσωπικό «λογαριασμό» τους στον ιστότοπο της ΓΓΔΕ, τα ειδοποιητήρια για την εξόφληση του φόρου.

Πάντως, μέχρι και μια «ανάσα» πριν από την αναμενόμενη έκδοση του πρώτου εκκαθαριστικού, δεν έχει διευκρινιστεί επισήμως σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο φόρος, ο οποίος αρχικώς επρόκειτο να εξοφληθεί σε έξι ισόποσες δόσεις, με πρώτη τον Ιούλιο και τελευταία τον Δεκέμβριο, πρόβλεψη που έχει καταστεί άκυρη εκ των εξελίξεων. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει το ποσό του φόρου να μοιράζεται τελικώς σε πέντε μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Αυγούστου.

Η εκκαθάριση του φόρου γίνεται βάσει των δεδομένων, για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους (κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, εντός και εκτός σχεδίου), που οι περίπου 5,8 εκατομμύρια ιδιοκτήτες συμπλήρωσαν, διόρθωσαν ή επιβεβαίωσαν μέσω της υποβολής των Ε9, για την οποία όπως τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών είχαν δοθεί εξαιρετικά ελαστικές διορίες.

Ωστόσο, φαίνεται πως οι υπολογιστές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων εντόπισαν πληθώρα εσφαλμένων ή ελλιπών στοιχείων στις υποβληθείσες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό και να μπορέσει να ξεκινήσει επιτέλους η εκκαθάριση του φόρου, με δύο αποφάσεις της ΓΓΔΕ, Κατερίνας Σαββαϊδου, ξεκαθαρίζεται ότι ο φόρος θα προσδιορίζεται με τους δυσμενέστερους για τους ιδιοκτήτες συντελεστές, εφόσον υπάρχουν κενά και λάθη στο Ε9 τους (πχ. για τον όροφο που βρίσκονται, σε τι είδους δρόμο έχουν πρόσοψη κτλ) ή θα θεωρούνται αδήλωτα τα ακίνητα για τα οποία δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία (γι΄ αυτά θα υπάρχει ειδική σήμανση στο εκκαθαριστικό).

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι ιδιοκτήτες πρέπει να εξετάσουν λεπτομερώς το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, ώστε να διαπιστώσουν τυχόν σφάλματα και παραλείψεις, ωστόσο κατόπιν εορτής, μιας και πρέπει να εκδοθεί το εκκαθαριστικό για να ελέγξουν την ορθότητα των δεδομένων, βάσει των οποίων καλούνται να πληρώσουν τον φόρο.

Αυτό σημαίνει πως πολλοί ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά τα λάθη τους κι αν όχι όλες, τουλάχιστον τις δύο πρώτες από τις δόσεις του φόρου βάσει των συμφερότερων για το Δημόσιο συντελεστών και όχι των πραγματικών.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, από τις επόμενες ημέρες και ως τις 30 Νοεμβρίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν, χωρίς κυρώσεις, να υποβάλλουν συμπληρωματικό Ε9, διορθώνοντας λάθη, κενά και ασάφειες, ώστε να επαναπροσδιοριστεί επί των πραγματικών δεδομένων ο φόρος που τους αναλογεί.

Ωστόσο, ακόμη δεν είναι γνωστό, αν η δεύτερη αυτή εκκαθάριση θα γίνεται αυτομάτως και αν ο συμψηφισμός με το ποσό του φόρου του πρώτου εκκαθαριστικού θα γίνει άμεσα ή σε βάθος χρόνου, πιθανότατα με τον ΕΝΦΙΑ του 2015, δηλαδή σε 11 μήνες από σήμερα.

Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισπράξει από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων τουλάχιστον τα 2,65 δις από τα 3,1 που θα βεβαιωθούν συνολικά.