X

Μυστήριο με …πέταλα για το ιπποδρομιακό στοίχημα

Αίσθηση και ερωτήματα προκαλεί η μη αναφορά από το ΤΑΙΠΕΔ της υποβολής δεύτερης, δεσμευτικής  προσφοράς από το fund Global Family Partners για το ιπποδρομιακό στοίχημα.

Ant1news

 Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Σε δοκιμασία βάζει την ευελιξία ως προς τις διαδικασίες λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ η δεύτερη, επίσης δεσμευτική προσφορά (πέραν αυτής της Ιντραλότ) που υποβλήθηκε για την 20ετή παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής διοργάνωσης και διεξαγωγής του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα. 

Η δεύτερη επίσημη προσφορά κατατέθηκε από το fund Global Family Partners (GFP) στο «παρά πέντε» της λήξης της διορίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, αναφορικά με τον σχετικό διαγωνισμό του Ταμείου. 

Όμως στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ σχετικώς με την έκβαση της εν λόγω φάσης του διαγωνισμού, αναφέρεται ότι υπεβλήθη μόνο μία δεσμευτική προσφορά από την «Ένωση Προσώπων “Intralot (SPV No. 1) Limited” και “Intralot (SPV No.2) Limited”». 

Η δεύτερη, δεσμευτική προσφορά υποβλήθηκε εγκαίρως, όπως διαβεβαιώνει το ίδιο το fund Global Family Partners, στην ανακοίνωση του οποίου επισημαίνεται ότι έχοντας την υποστήριξη των επενδυτών που μετέχουν στο GFP (και ευρισκόμενο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε ανοιχτή γραμμή για συνεργασία με τον ΟΠΑΠ), ενημέρωσε «γραπτώς το ΤΑΙΠΕΔ για το ενδιαφέρον του ως προς την απόκτηση των δικαιωμάτων για το ιπποδρομιακό στοίχημα» κι ότι η οικονομική προσφορά του «είναι εξαιρετική», ενώ ο managing partner του fund, Nikolaj Albinus, δηλώνει πεπεισμένος ότι αν η προσφορά του GFP γίνει αποδεκτή θα είναι, όπως τονίζει «επωφελής για τους Έλληνες φορολογούμενους».

Η πλήρης απάλειψη από την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ της υποβολής δεύτερης προσφοράς από το Global Family Partners εγείρει ερωτήματα, καθώς έτσι θεωρείται εκ των πραγμάτων ως αποκλεισμένη, παρά το όποιο ύψος της (σημ: πληροφορίες λένε πως η προσφορά ανέρχεται πέριξ των 40 εκατομμυρίων ευρώ) και τις προοπτικές που αυτό μπορεί να διανοίγει, συγκριτικά δε και με την μοναδική δεσμευτική προσφορά που τελικώς έκανε αποδεκτή το Ταμείο, κύκλοι του οποίου μετέδιδαν χθες ότι «η πρόταση του Global Family Partners κατατέθηκε εκτός διαδικασίας, καθώς το συγκεκριμένο fund δεν συμμετείχε στις προηγούμενες φάσεις του διαγωνισμού». 

Η ουσία των εξελίξεων από εδώ και πέρα έγκειται αφενός στο κατά πόσον θα υπάρξει αντίδραση του Global Family Partners για τον «αποκλεισμό» της πρότασης του από την τελική φάση του διαγωνισμού (και μάλιστα δίχως καν να εξεταστεί η φερεγγυότητα της από το ΤΑΙΠΕΔ), ιδίως όταν δημοσιοποιηθεί και το μέγεθος της προσφοράς της Ιντραλότ.

Αφετέρου αποκτά ιδιαίτερα μεγάλη αξία πλέον τι θα αποφανθούν οι νομικοί και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ επί της διαδικασίας, δεδομένης της μίας προσφοράς που καλούνται να εξετάσουν και κυρίως πως θα πορευτεί και τι θα πράξει, στην σκιά της δεύτερης δεσμευτικής πρότασης που βρίσκεται στο τραπέζι, η απερχόμενη Διοίκηση του Ταμείου (σημ: η οποία αναμένει την αντικατάσταση της από νέα πρόσωπα, τα οποία έχει ήδη προτείνει ο Υπουργός Οικονομικών) σε ότι αφορά την κατακύρωση του διαγωνισμού και την παραχώρηση της 20ετούς άδειας για το ιπποδρομιακό στοίχημα.

Παράγοντες, που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και έχουν γνώση των διαδικασιών, υπογραμμίζουν ότι δεδομένης της δεύτερης προσφοράς, η οποία φέρεται, βάσει πληροφοριών και  εκτιμήσεων, να είναι σημαντικά υψηλότερη εκείνης της Ιντραλότ, υπάρχει αν όχι η υποχρέωση, η δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ να κηρυχθεί άγονος ο τρέχων διαγωνισμός και να προκηρυχθεί καινούριος. 

Έτσι, θα μπορούν να υποβληθούν εκ νέου και βάσει του πλήρους γράμματος και της στενής ερμηνείας των σχετικών διατάξεων οι προσφορές των ενδιαφερομένων, ώστε να παραχθεί υψηλότερος ανταγωνισμός (που τώρα δεν υπάρχει δεδομένης της μοναδικής προσφοράς) και να επιλεγεί τελικώς το μέγιστο αντάλλαγμα προς όφελος του Δημοσίου για την 20ετή παραχώρηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος.