X

Παράθυρο εξαίρεσης από τον ΦΠΑ

Αναμένεται να αφορά έως και 420.000 ελεύθερους επαγγελματίες που διατηρούν καταστήματα ή αμείβονται με μπλοκάκι κι έχουν εισοδήματα ως 10.000 ευρώ.

Ant1news

Παράθυρο εξαίρεσης από τον ΦΠΑ, φαίνεται πως ανοίγει η Κυβέρνηση από το επόμενο έτος, για εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Με  την απαλλαγή αυτή, μικρά μαγαζιά κι αμειβόμενοι με μπλοκάκι, θα μπορέσουν να ρίξουν τις τιμές τους αφού δεν θα χρεώνουν ΦΠΑ.

Επιπλέον δεν θα δημιουργούν τρύπα στα δημόσια έσοδα από την φοροδιαφυγή και την μη απόδοση του φόρου και κυρίως δεν θα χάνονται, μάταια λόγω του μικρού όγκου του τζίρου των επιχειρήσεων, χιλιάδες εργατοώρες και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και τον έλεγχο τους, που τελικώς αντί να ωφελούν, κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η εξαίρεση από τον ΦΠΑ αναμένεται να ισχύσει από την Πρωτοχρονιά και μπορούν να υπαχθούν σε αυτήν, εθελοντικά ακόμη και μόνο για έναν χρόνο, 420.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που διατηρούν μικρές επιχειρήσεις ή αμείβονται με μπλοκάκι. Μόνο κριτήριο, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», να έχουν ετήσιο τζίρο ως 10.000 ευρώ.

Όσοι αξιοποιήσουν το μέτρο δεν θα υποβάλλουν περιοδική δήλωση, αφού δεν θα χρεώνουν ΦΠΑ στους πελάτες τους, όμως ούτε θα δικαιούνται έκπτωση του ΦΠΑ που οι ίδιοι πλήρωσαν στο χονδρεμπόριο  για τις προμήθειες τους.

Η τρόικα ζητούσε ο πήχης να μπει στα 20.000 ή στα 25.000 ευρώ, όμως φαίνεται πως υποχώρησε και συναίνεσε το όριο να τεθεί στα 10.000 ευρώ.

Μαζί με την εφαρμογή της εξαίρεσης αναμένεται σαφάρι ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής στην αγορά είτε για αυτούς που θα συνεχίσουν να χρεώνουν ΦΠΑ στους πελάτες τους είτε για όσους δεν κόβουν αποδείξεις για να ρίξουν τον τζίρο τους κάτω από τα 10.000 ευρώ, ώστε την επόμενη χρονιά να επωφεληθούν το μέτρου.

«Προτελευταίοι» στην Ευρώπη

Το μέτρο αυτό δεν είναι καινοφανές, αντιθέτως η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στην Ευρωζώνη που το υιοθετούν, καθώς πέραν από την χώρα μας, μόνο στην Ολλανδία και την Ισπανία δεν ισχύει ανάλογο μέτρο, το οποίο μάλιστα προβλέπεται και σε Κοινοτική Οδηγία του 2006.

Το όριο των 10.000 ευρώ που αναμένεται να ισχύσει στην χώρα μας είναι το χαμηλότερο από όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη (μόνο η Φινλανδία έχει μικρότερο, στα 8.500 ευρώ), ενώ το μεγαλύτερο, ισχύει στην Γαλλία και είναι 90.000 ευρώ για ορισμένες δραστηριότητες, ενώ για τις άλλες είναι 35.000.

Στην γειτονική κι ανταγωνιστική μας Βουλγαρία το όριο εξαίρεσης από τον ΦΠΑ είναι στα 25.000 ευρώ. Στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο είναι 30.000 ευρώ στην Ιταλία, ως 35.000 ευρώ στην Μάλτα και 10.000 ευρώ στην Πορτογαλία, ενώ υψηλότερα είναι τα όρια του μέτρου και σε χώρες με πολύ μικρότερη φοροδιαφυγή από την Ελλάδα, όπως ενδεικτικά 15.000 ευρώ στο Βέλγιο και 17.500 ευρώ στην Γερμανία.

Τα οφέλη

Η εξαίρεση από τον ΦΠΑ μειώνει το κόστος των επιχειρήσεων για αμοιβές στον λογιστή, ο οποίος έπρεπε να συγκεντρώνει τιμολόγια και «Ζ» της ταμειακής μηχανής, ώστε να υποβάλλει ως και 13 δηλώσεις ΦΠΑ τον χρόνο.

Ακόμη, θα μειώσει πολύ το διοικητικό κόστος, που το πληρώνουμε όλοι, για την «υποδοχή» αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων δηλώσεων και τον δειγματοληπτικό έλεγχο τους, που όμως δεν αποφέρει ιδιαίτερο όφελος, ενώ τέλος αναμένεται να κόψει και το μόνιμο «παζάρι» μεταξύ υδραυλικών, ηλεκτρολόγων και άλλων τεχνιτών με τους πελάτες τους για τον ΦΠΑ, με το κλισέ «40 ευρώ με απόδειξη, 30 χωρίς ΦΠΑ».

Θετικά βλέπει η ΕΣΕΕ το «παράθυρο» που ανοίγει η κυβέρνηση κι όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Βασίλης Κορκίδης «η ΕΣΕΕ βρίσκει θετική την εξαίρεση από τη χρέωση ΦΠΑ, των περίπου τεσσάρων στους δέκα, πολύ μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών με "μπλοκάκι", παρά το γεγονός ότι το όριο του τζίρου των 10.000 ευρώ είναι πολύ μικρό, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ των 28, οπου ο μέσος όρος του τζίρου απαλλαγής είναι 28.000 ευρώ. Στις περισσότερες χώρες-μέλη η εξαίρεση κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 50.000 ευρώ ενώ σε Γαλλία και Βρετανία η εξαίρεση φθάνει αντίστοιχα τα 90.000 και 95.000 ευρώ.

Είναι εμφανές ότι το συγκεκριμένο μέτρο, περισσότερο διευκολύνει τη γραφειοκρατία της διαδικασίας περιοδικών δηλώσεων και ελέγχων, ενώ λιγότερο λειτουργεί ως ελάφρυνση φόρου και τιμών, αφού αντίστοιχα ο ΦΠΑ των αγορών και των δαπανών δεν θα εκπίπτει. Το νέο μέτρο που θα ισχύσει απο 1/1/15, εφόσον δίνει τη δυνατότητα επιλογής προαιρετικής εξαίρεσης για κάθε φορολογικό έτος, προτείνεται να επεκταθεί τουλάχιστον στο όριο των 20.000 ευρώ, ώστε να συμπεριλάβει το μεγαλύτερο κομμάτι συγκέντρωσης της "μικρής λιανικής" της ελληνικής αγοράς. Η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου είναι θετική, αλλά όχι αρκετή...»