X

Με νομοθετική παρέμβαση οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Προχωρούν οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ant1news



Του Νίκου Ρογκάκου

Τις διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ βάζει μπροστά η κυβέρνηση, μετά την αναβολή κατά ένα μήνα της πρώτης δόσης του φόρου που ανακοίνωσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, για τις διορθώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ενώ η πρώτη δόση θα αφορά τους πάντες.

Όπως ανέφερε το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, θα υπάρξει επανεκκαθάριση των εκκαθαριστικών στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου για όσους έχει υπάρξει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Taxisnet θα ανοίξει για τροποποιητικές δηλώσεις του Ε9, άλλα μετά την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών.

Το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται ακόμη να μετατεθεί μία δόση του φόρου ακινήτων για το 2015 για να μην πληρώσουν οι φορολογούμενοι και φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, όπως ανέφερε ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι στο Υπουργείο Οικονομικών «έχουν υπολογίσει ότι οι διορθώσεις αυτές δεν θα μας πάνε πίσω όσον αφορά στον στόχο της βεβαίωσης του 3,2 δισ. ευρώ που έχει αποδεχθεί η τρόικα».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι απαλλάσσονται από τον φόρο τα διατηρητέα ακίνητα άνω των 100 ετών, ενώ όσον αφορά στα ημιτελή θα υπάρξει φοροαπαλλαγή αν είναι μη ηλεκτροδοτούμενα, θα πρέπει όμως να έχουν δηλωθεί σε Ειδική κατηγορία ως κενά στο Ε9.