X

Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι παραγωγοί για το εμπάργκο

Θυσία στο βωμό του εμπάργκο βλέπουν παραγωγοί από όλη την Ελλάδα, να γίνονται χιλιάδες τόνοι νωπών και τυποποιημένων προϊόντων που παραμένουν στα ψυγεία.

Ant1news



Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Η ακτινογραφία της ελληνικής πληγής από τον ψυχρό πόλεμο Δύσης-Ρωσίας μόνο στη Μακεδονία δείχνει μέχρι στιγμής: συμβόλαια €20 εκατ. για εξαγωγές ροδάκινων που είναι στον αέρα και στα ψυγεία 8000-9000 τόνους του συγκεκριμένου προϊόντος. Τουλάχιστον το 50% αυτής της παραγωγής απορροφάει η ρωσική αγορά.

Σε εξίσου δεινή θέση βρίσκονται οι παραγωγοί φράουλας και ακτινίδιου, με το 53% της σοδειάς να εξάγεται επίσης προς τη Ρωσία. Επιπλέον ο μισός στόλος μεταφορών προϊόντων, δηλαδή 3000 φορτηγά, είναι ακινητοποιημένος στα Βαλκάνια λόγω του εμπάργκο.

Σχέδιο τριών πυλώνων για να μετριαστούν οι συνέπειες του εμπάργκο

Η Αθήνα από την πλευρά της για να προστατεύσει τους παραγωγούς, θέτει σε εφαρμογή σχέδιο τριών πυλώνων. Προμετωπίδα του η διεκδίκηση αποζημιώσεων από την ΕΕ για τους πληγέντες, από το εμπάργκο, αγρότες-εξαγωγείς, ο συντονισμός σε συνεργασία με κλαδικούς φορείς έκτακτων εξαγωγικών δράσεων ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι ώστε να μην μείνουν στα ψυγεία τα προϊόντα, καθώς και η αξιοποίηση των διμερών σχέσεων για ελαστικότερη μεταχείριση των ελληνικών προϊόντων που περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» της Ρωσίας.

«Ως προς τα φρούτα γίνεται μια προσπάθεια σε διπλωματικό επίπεδο στη λίστα εφαρμογής να υπάρχουν πιο χαλαρές εκφράσεις για τα ελληνικά προϊόντα», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η συνέχιση της ίδιας στάσης από την ελληνική κυβέρνηση εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους: συμπίεση αγροτικών εξαγωγών, ολοκληρωτική καταστροφή για κλάδους, υποκατάσταση των ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά από άλλων χωρών, πλήγμα στην μεταποιητική και εξαγωγική βιομηχανία», ανέφεραν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου και Δημήτρης Κοδέλας.

«Οι Έλληνες αγρότες βλέπουν στην δική τους χωματερή τα προϊόντα όχι από το εμπάργκο Πούτιν που ήταν αναμενόμενο, αλλά από το εμπάργκο που έχει βάλει στη λογική της η συγκυβέρνηση», ανέφερε από πλευράς του ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ.

Η ΔΗΜΑΡ σημειώσε ότι «απαιτείται άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης και άμεσα να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στην ΕΕ. Κάθε καθυστέρηση θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς και την ελληνική οικονομία».

«Η κυβέρνηση οφείλει, σε συνεργασία με την ΕΕ, να φροντίσει για την εξασφάλιση αντισταθμιστικών μέτρων των παραγωγών που πλήττονται», σχολίασε, τέλος, «Το Ποτάμι».

Ακυρώθηκε η συνάντηση ελληνικής αντιπροσωπείας με την ρωσική υγειονομική υπηρεσία

Την ίδια ώρα η ρωσική υγειονομική υπηρεσία ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία στην οποία θα αποφασίζονταν η τύχη σημαντικών ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων που εισάχθηκαν από τη χώρα μας, αλλά είναι σε καραντίνα στα τελωνεία της Ρωσίας.

Θυσία στο βωμό του εμπάργκο βλέπουν παραγωγοί από όλη την Ελλάδα, να γίνονται χιλιάδες τόνοι νωπών και τυποποιημένων προϊόντων που παραμένουν στα ψυγεία.