X

Αλυσιδωτές οι αντιδράσεις στην αγορά από το ρωσικό εμπάργκο

Φορτωμένες με τα προϊόντα τους επιστρέφουν στην Ελλάδα 3.000 νταλίκες, που δεν κατάφεραν να περάσουν τα ρωσικά σύνορα.

Ant1news

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά προκαλεί το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, που αρχίζει από σήμερα να γίνεται αισθητό και πρακτικά, με την επιστροφή στην Ελλάδα 3.000 φορτηγών με ροδάκινα, που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην ρωσική αγορά.

Μεγάλος όγκος των εξαγωγών μας αφορά νωπά προϊόντα που κινδυνεύουν να αλλοιωθούν, ενώ οι ρώσοι εισαγωγείς, που κι αυτοί περιμένουν διευκρινίσεις από την κυβέρνησή τους, ακυρώνουν τις παραγγελίες. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων για το τι μέλλει γενέσθαι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ημερησία, για τα υπόλοιπα προϊόντα που έμειναν πίσω, διεξάγονται διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών υπουργείων, ώστε εάν υπάρχει δυνατότητα τα ευπαθή προϊόντα να τα διοχετεύσουν στην εσωτερική αγορά για να μην καταστραφούν.

Ειδικότερα, εξετάζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης να ζητήσει από τα υπουργεία Άμυνας και Υγείας να απορροφήσει ο στρατός και τα νοσοκομεία τα φρούτα, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων για να απορροφηθούν άμεσα και σε ξενοδοχεία.

  Την άμεση απογραφή, απόσυρση και καταστροφή των φρούτων, ιδίως ροδάκινων, που μένουν "στα αζήτητα" λόγω του ρωσικού εμπάργκο στα οπωροκηπευτικά προϊόντα από χώρες της ΕΕ, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες, ζητούν οι ομάδες παραγωγών της Ημαθίας και της Κοζάνης, σε εφαρμογή αποφάσεων, οι οποίες ελήφθησαν στη σημερινή σύσκεψη των εκπροσώπων τους στη Βέροια.

Παράλληλα, αποφάσισαν τη συγκρότηση κοινού μετώπου με ομάδες παραγωγών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, οι οποίες συμμετέχουν στην Περιφερειακή Ένωση Διακινητών Φρούτων και Λαχανικών (AREFEL), ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και διεκδίκηση στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, οριστικοποιήθηκε η πραγματοποίηση συσκέψεων για το θέμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το επιμελητήριο Ημαθίας, την Τρίτη και τη Δευτέρα αντίστοιχα.

Τη Δευτέρα θα γίνει έκτακτη σύσκεψη για το θέμα στο Επιμελητήριο Ημαθίας, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας, ώστε να διαμορφωθούν κοινές θέσεις και αιτήματα. Τα αποτελέσματα της σύσκεψης θα τεθούν υπόψιν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Γεώργιου Καρασμάνη, σε σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο, στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης.

Να αποζημιωθούν οι Έλληνες αγρότες, από την ΕΕ, για τις ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο, ζητεί ο Νότης Μαριάς με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή. Στην ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρεται στις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο.

Ειδικότερα, αφού επισημαίνει ότι το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσική Ομοσπονδία, αναλύει τις δυσμενείς επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο για την ελληνική οικονομία και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη λήψη άμεσων μέτρων για την πλήρη αποζημίωση και την οικονομική στήριξη των ελλήνων παραγωγών και των ελληνικών επιχειρήσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Η αγωνία όμως δεν περιορίζεται εντός των ελληνικών συνόρων, αφού το ρωσικό εμπάργκο αφορά συνολικά τη Δύση. Έτσι, οι πολυεθνικές εταιρείες-μεγαθήρια επιχειρούν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο που θα αντιμετωπίσουν τα συμφέροντά τους από τα αντίμετρα του Πούτιν.