X

Ομπάμα: Οι ΗΠΑ αύξησαν τη στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ

Για την κατάσταση στο Ιράκ και τις κινήσεις της Ουάσινγκτον μίλησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Ant1news



Σε ομιλία του στον κήπο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ «αύξησαν» τη στρατιωτική βοήθεια προς τις κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους κοντά στο Αρμπίλ του βόρειου Ιράκ.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας συμφώνησαν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Ιρακινούς πολίτες, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην ιρακινή κυβέρνηση και τις κουρδικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, δεν σχεδιάζεται η μετακίνηση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας και του προξενείου των ΗΠΑ στο Ιράκ στο εγγύς μέλλον, ενώ ανέφερε πως η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να δώσει χρονοδιάγραμμα των επιθέσεων.

Όπως είπε ο Ομπάμα, η Ουάσινγκτον εξετάζει μαζί με τους συμμάχους της τους πιθανούς τρόπους για τη δημιουργία ενός «ασφαλούς διαδρόμου» μέσω των οποίων θα απομακρυνθούν μέλη της φυλής Γεζίντι από τα βουνά και υπογράμμισε πως το σημαντικότερο χρονοδιάγραμμα για το Ιράκ είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ενότητας.

Η επίλυση της κρίσης στο Ιράκ δεν θα προκύψει μέσα σε μερικές εβδομάδες, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά «θα χρειαστεί κάποιο χρόνο». Πάντως, πρόσθεσε ότι δεν θα χρειαστεί να ζητήσει από το Κογκρέσο επιπλέον κονδύλια για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Διακόπηκαν πτήσεις προς το Αρμπίλ

Η αεροπορική εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι, Emirates, ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις πτήσεις της προς το Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, εξαιτίας της αυξημένης ανησυχίας για την ασφάλεια, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων WAM.

Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι ο αερομεταφορέας θα συνεχίσει να πραγματοποιεί καθημερινά πτήσεις χωρίς ενδιάμεσο σταθμό από το Ντουμπάι στη Βασόρα και τέσσερις φορές την εβδομάδα προς την πρωτεύουσα Βαγδάτη.

Η Etihad Airways που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι διέκοψε επίσης όλες τις πτήσεις προς το Αρμπίλ και άλλαξε το δρομολόγιο άλλων πτήσεων προς το Ιράκ.

Για λόγους ασφαλείας, στον ιρακινό εναέριο χώρο δεν πετούν ούτε οι Air France-KLM, η βρετανική Virgin Atlantic και οι γερμανικές Lufthansa και Air Berlin, ενώ η Turkish Airlines πραγματοποιεί μόνο μερικές πτήσεις προς το Αρμπίλ. Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) απαγόρευσε την Παρασκευή στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να πετούν στον ιρακινό εναέριο χώρο.

Μάχες με τους τζιχαντιστές

Την ίδια ώρα, κούρδοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι κατά τους σημερινούς βομβαρδισμούς εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 αντάρτες και τραυματίστηκαν άλλοι 55. Οι επιθέσεις είχαν στόχο την περιοχή Καζάρ, που βρίσκεται μεταξύ της Μοσούλης και του Αρμπίλ.

Την Παρασκευή, αμερικανικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των τζιχαντιστών ύστερα από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν δράση για να αποφευχθεί μία «γενοκτονία» και οι στοχευμένες επιθέσεις των αμερικάνων συνεχίζονται.