X

Θάβουν την παραγωγή οι αγρότες μετά το εμπάργκο

Κοινή γραμμή με τις αντίστοιχες οργανώσεις σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των ελληνικών αγροτικών συνεταιρισμών.

Ant1news



Των Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Πολίνας Κολοκοτρώνη

Μετά την ταφόπλακα στην παραγωγή τους από το εμπάργκο, να θάψουν χιλιάδες τόνους προϊόντων που δεν θα διοχετευτούν στην Ρωσία και δεν μπορούν όπως λένε να διατεθούν ούτε στην εσωτερική αγορά, αποφάσισαν οι παραγωγοί.

Την ίδια ώρα επιστρέφουν κατά δεκάδες νταλίκες, γεμάτες με φορτία εκατοντάδων τόνων, που δεν πέρασαν τα τελωνεία Μόσχας, Αγίας Πετρούπολης.

Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στη Βέροια, αποφάσισαν ακολουθήσουν κοινή γραμμή με τις αντίστοιχες οργανώσεις σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Το μέτωπο των ευρωπαϊκών περιφερειών που παράγουν φρούτα και λαχανικά προβλέπει: α) βιολογική καταστροφή των αδιάθετων ποσοτήτων, β) διεκδίκηση αποζημιώσεων από την Ε.Ε. με βάση τις διατάξεις που ισχύσαν προ 3τίας για τον Ε-COLI και γ) χρηματοδότησης των πληγεισών επιχειρήσεων με επιδότηση επιτοκίου από κοινοτικά κονδύλια.

Ο εφιάλτης του εμπάργκο μεγαλώνει καθώς μετά τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, έρχεται η σειρά για ακτινίδια, φράουλες, μήλα και αγγούρια. Εκτός από το σχέδιο τριών πυλώνων για την στήριξη των πληγέντων από το εμπάργκο, τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται τη δυνατότητα οι αδιάθετες ποσότητες να απορροφηθούν από νοσοκομεία, στρατόπεδα και ξενοδοχεία.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη αντιπροσωπεία των παραγωγών θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σκληρή κριτική άσκησε εκ νέου το ΚΚΕ με αφορμή τις εξελίξεις από το ρωσικό εμπάργκο. «Η ευθύνη της κυβέρνησης παραμένει όσο δεν διαχωρίζει τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και όσο δεν σχεδιάζει μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών, με αποζημιώσεις σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους», αναφέρει σχετικά το ΚΚΕ.