X

Οι ελληνικές κινήσεις για την προστασία των παραγωγών

Δρομολογούνται έκτακτες εξαγωγές και προώθηση μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά.

Ant1news



Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της Στεφανίας Μουρελάτου

Με τη δίνη του ρωσικού εμπάργκο να απειλεί 610.000 τόνους οπωροκηπευτικών αξίας €200 εκατ., η κυβέρνηση ρίχνει σωσίβιο στους Έλληνες αγρότες με την δρομολόγηση έκτακτων εξαγωγών και την προώθηση των ποσοτήτων στην εσωτερική κατανάλωση. Το σχέδιο δράσης που θα επικαιροποιείται σε απευθείας συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, προβλέπει και αποζημιώσεις.

«Εάν παρά τις προηγούμενες προσπάθειες υπάρξουν απώλειες να καταβληθούν σχετικές αποζημιώσεις. Οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το Σάββατο, το Υπουργείο Εξωτερικών.

Και ενώ τα φορτηγά επιστρέφουν από τους συνοριακούς σταθμούς με γεμάτα φορτία, οι παραγωγοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη φάση του κραχ καθώς έρχεται η σειρά προϊόντων με σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές προς τη Ρωσία.

Καθησυχάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος την ερχόμενη Τρίτη θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των παραγωγικών ομάδων.

«Στόχος μας είναι, από τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί μέχρι τώρα, να δικαιωθούν οι ελληνικές επιδιώξεις», ανέφερε σχετικά ο Γιώργος Καρασμάνης στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Στην «επίθεση» η αντιπολίτευση

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν οι ΑΝΕΛ, ενώ με επιστολή της προς τους Μπαρόζο, Γιούνκερ, Άστον, αλλά και τους αρμόδιους επιτρόπους Τσιόλος και Κατάινεν, η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κάνει λόγο για καταστρεπτικό πλήγμα σε βάρος των Ελλήνων αγροτών.

«Ο ΥΠΕΞ στρουθοκαμηλίζει με τις ανακοινώσεις του περί αποζημιώσεων. Να βγάλει το κεφάλι από την άμμο και να πληρώσει στο ακέραιο, χωρίς αστερίσκους, το αντίτιμο των απερίσκεπτων επιλογών»,  ανέφερε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ.

Από πλευράς τους, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας  Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος προειδοποιούν ότι «μπαίνει σε μακροπρόθεσμο κίνδυνο η πρόσβαση ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, τα επόμενα χρόνια».

Νέα σύσκεψη παραγωγών και εξαγωγέων τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη ευρεία σύσκεψη στο επιμελητήριο Ημαθίας εκπροσώπων παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων από Πέλλα, Ημαθία, Κοζάνη και Φλώρινα.