X

Λύση στο θέμα του εμπάργκο προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση

Να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τους παραγωγούς και τα ελληνικά προϊόντα από το ρωσικό εμπάργκο προσπαθεί η κυβέρνηση.

Ant1news



Του Νίκου Ρογκάκου

Σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς, μετά το εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροδιατροφικά προϊόντα από την ΕΕ, τέθηκαν επί τάπητος οι κινήσεις που ετοιμάζεται να κάνει η ελληνική πλευρά ώστε να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών, οι αποζημιώσεις για τους παραγωγούς θα αφορούσαν ένα ποσό της τάξης των 80 με 90 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε σχετικά, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία για το 2013 ήταν 406 εκ. ευρώ. «Από αυτά τα 270 εκ. ευρώ αφορούν αγροτικά προϊόντα. Αν εξαιρέσουμε τις εξαγωγές κρασιού-λαδιού μένουν 170 εκ. ευρώ και αφορούν ροδάκινα, φράουλες κλπ. Από αυτά έχει εξαχθεί ήδη το 50%, άρα μένει το υπόλοιπο 50%, δηλαδή 80-90 εκ. ευρώ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι «το θέμα είναι τι γίνεται με αυτά που ήδη πάνε με φορτηγά και τα αδιάθετα».

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι την ερχόμενη Πέμπτη η Κομισιόν θα πάρει απόφαση για το θέμα των αποζημιώσεων, αλλά - όπως είπε- δεν θα είναι άμεσο και μπορεί να πάρει λίγο καιρό. Αν αποφασισθεί, πρόσθεσε, τα προϊόντα να διοχετευθούν στην ΕΕ, θα έχουμε απότομη πτώση της τιμής και «θα πλήξει εμάς, τους Ιταλούς και τους Γάλλους, διότι είχαμε και καλή σεζόν λόγω καιρού».

Κούρκουλας: Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τη Ρωσία

Από πλευράς του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επαφή τόσο με την ΕΕ όσο και τη Ρωσία.

Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον Ρουμάνο Επίτροπο για αυτά τα θέματα, που έχει κάνει δήλωση «ότι έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος», όπως είπε, ενώ ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, αλλά και με τον ομόλογό του στη Ρωσία.

«Παρακολουθούν το θέμα και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση», υπογράμμισε ο κ. Κούρκουλας και σημείωσε ότι την Πέμπτη η Κομισιόν θα συνεδριάσει για το ζήτημα και πως θα ακολουθήσει στο τέλος Αυγούστου το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.