X

«Εξόργισαν» το Χόλιγουντ, Χαβιέ Μπαρδέμ-Πενέλοπε Κρουζ

Αιτία η υπογραφή τους στο ανοιχτό γράμμα - καταγγελία για την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ant1news


Στη «μαύρη λίστα» της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Χόλιγουντ κινδυνεύουν να μπουν ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ, επειδή συνυπέγραψαν, μαζί με άλλους Ισπανούς καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ανοιχτή επιστολή, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να «καταδικάσει τους βομβαρδισμούς από ξηράς, αέρα και θάλασσας, εναντίον των Παλαιστινίων πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο κίνδυνος της… ανεργίας ανάγκασε τους δυο καλλιτέχνες σε μερική αναδίπλωση.  Η Πενέλοπε Κρουζ ξεκαθάρισε, εγγράφως, τη θέση της επισημαίνοντας πως «δεν θέλω να παρεξηγηθώ σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Δεν είμαι γνώστης της κατάστασης ούτε της πολυπλοκότητας της. Η μόνη επιθυμία και πρόθεση που με έκανε να υπογράψω το γράμμα ήταν να έρθει η ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Γάζα. Ελπίζω ότι όλοι επιθυμούν την κατάπαυση του πυρός για να μην υπάρξουν άλλα αθώα θύματα και από τις δύο μεριές. Εύχομαι ενότητα και ειρήνη. Πιστεύω σε έναν πολιτισμό που θα έχει την δύναμη να κάνει τους ανθρώπους να ζουν δίπλα - δίπλα».

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ, από την πλευρά του, συνέταξε επιστολή με τίτλο «Έκκληση για ειρήνη» δηλώνοντας πως «με την υπογραφή μου το μόνο που ήθελα ήταν να έρθει η ειρήνη. Η καταστροφή και το μίσος γεννούν μόνο μεγαλύτερη καταστροφή και μίσος. Καθώς φάνηκα επικριτικός με την δράση του Ισραηλινού στρατού, θα ήθελα να κάνω σαφές πώς τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον Ισραηλινό λαό και αισθάνομαι συμπόνια για τις απώλειες τους. Αυτή τη στιγμή, εγώ και η σύζυγός μου θεωρούμαστε αντισημίτες, το αντίθετο από αυτό που είμαστε πραγματικά. Απεχθανόμαστε τον αντισημιτισμό, όπως επίσης και τις απαίσιες και επίπονες συνέπειες του πολέμου».

«Ανατράφηκα» συνεχίζει ο Μπαρδέμ «έτσι ώστε να είμαι αντίθετος σε κάθε πράξη βίας, που έχει σαν αποτέλεσμα να υποφέρει η ανθρωπότητα, ανεξάρτητα από θρησκεία, εθνικότητα και σύνορα. Τόσες αθώες Παλαιστίνιες έχουν χάσει τα παιδιά τους σε αυτή τη σύγκρουση. Τόσες Ισραηλινές μητέρες μοιράζονται τον ίδιο πόνο. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποια πολιτική που να δικαιολογεί αυτό τον αβάσταχτο πόνο που προκλήθηκε και στις δύο μεριές. Και ελπίζω οι ηγέτες που έχουν αναμειχθεί σε αυτή τη "μάχη" να λάβουν υπόψη την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, "Στο όνομα της ανθρωπότητας , η βία πρέπει να σταματήσει". 

«Οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί της περιοχής» καταλήγει ο Ισπανός ηθοποιός, «αξίζουν να είναι ασφαλείς, τα ανθρώπινα δικαιώματα τους να αναγνωρίζονται και στο κοντινό μέλλον να βρουν την ειρήνη και τον τρόπο να συνυπάρξουν, τόσο για τους εαυτούς όσο και για τα αθώα παιδιά τους. Έτσι ώστε, οι επόμενες γενιές που θα έρθουν να έχουν ελπίδα, συγχώρεση και συμπόνια, ο ένας για τον άλλον». .

Κορυφαία στελέχη του Χόλιγουντ δεν δείχνουν, πάντως, πρόθυμα να συγχωρήσουν το αρχικό «λάθος» των Μπαρδέμ και Κρουζ. Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα πολλοί, στους κύκλους της κινηματογραφικής βιομηχανίας, έχουν εκφράσει  δυσαρέσκεια αλλά και απροθυμία να ξανασυνεργαστούν με το ζευγάρι.

Ανάμεσα τους, ο Ryan Kavanaugh, διευθύνων σύμβουλος της Relativity Media, που δήλωσε πως η αρχική ανοιχτή επιστολή που συνυπέγραψαν «κάνει το αίμα του να βράζει». Ο Kavanaugh, εγγονός επιζησάντων του Ολοκαυτώματος, είπε ότι όποιος συνδέει την αυτοάμυνα με την «γενοκτονία», ή είναι ανίδεος, ή δεν πρέπει να σχολιάζει ή είναι πραγματικός αντισημίτης.

Αντισημιτισμό καταλόγισε στο ζευγάρι και ο Jon Voight. Ο πατέρας της Angelina Jolie σε ανοιχτή επιστολή στο Hollywood Reporter έγραψε: «Το όνομά μου είναι Γιον Βόιτ και είμαι κάτι παραπάνω από θυμωμένος, έχω αρρωστήσει, από το γεγονός ότι άνθρωποι σαν την Πενέλοπε Κρουζ και τον Χαβιέ Μπαρδέμ μπορούν να υποκινούν τον αντισημιτισμό σε όλο τον κόσμο, αγνοώντας την ζημιά που προκαλούν».