X

Άμεση καταγραφή του συνόλου της παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών

Μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή, θα ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις αφού βεβαίως εγκριθούν από την Κομισιόν.

Ant1news



Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της Στεφανίας Μουρελάτου

Εντολή να ολοκληρώσουν μέχρι την Τετάρτη την καταγραφή της παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών σε Ημαθία, Πέλλα, Κοζάνη, Λάρισα, Φλώρινα, Πιερία Θεσσαλονίκη, έλαβαν οι περιφερειακές διευθύνσεις Ανάπτυξης, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη.

Θα αφορά στο σύνολο της αναμενόμενης παραγωγής, στη σοδειά που ακόμη δεν έχει συγκομιστεί, τις πρώτες ύλες και το συσκευασμένο προϊόν που βρίσκεται στα ψυγεία, καθώς επίσης τις ποσότητες που θα επιστραφούν.

Άμεσα θα ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο του επιχειρησιακού σχεδίου που είναι η ακριβής κοστολόγηση  των αποζημιώσεων που θα εγκρίνει η Ε.Ε., αφού ολοκληρωθεί ένας κύκλος διαβουλεύσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Για το ζήτημα των οικονομικών ενισχύσεων η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους θα διεκδικήσει το ύψος τους να καλύπτει το 100%, ακόμη κι αν χρειαστεί να συμπληρωθεί με εθνικούς πόρους. «Βεβαίως θα τηρήσουμε την κοινοτική νομιμότητα, εφ' όσον οι υπάρχοντες κανονισμοί δε μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα θα ζητήσουμε κατ’ εξαίρεση μεταχείριση», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας στον «Βήμα FM».

Την ίδια ώρα εντείνονται οι προσπάθειες μέρος των ποσοτήτων που επιστρέφονται, να διατεθούν προς τις κοντινές αγορές της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας. Λύση που φαίνεται να προκρίνουν και οι εξαγωγικοί φορείς με τους οποίους θα έχει συνάντηση την Τετάρτη κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ παρουσία εκπροσώπων των παραγωγικών ομάδων.

«Το ΠΑΣΟΚ απαιτεί από την Πολιτεία να συμπληρώσει αυτά τα μέτρα στήριξης όπου και όσο χρειάζεται», τονίζει σχετικά σε ανακοίνωσή του.

Σφοδρές ήταν οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. «Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ακόμα ψάχνεται πώς θα αποζημιωθούν, όλοι εκείνοι που κατέστρεψε από την επικίνδυνη αμυαλοσύνη της», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ.

«Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση αποζημίωση για όλο το κόστος παραγωγής, για όλους τους αγρότες», σημείωσε από πλευράς του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Η ΔΗΜΑΡ, τέλος, ζητά την «άμεση έναρξη της απογραφής των ποσοτήτων, που έχουν μείνει στα ψυγεία και χρηματοδοτικές διευκολύνσεις για παραγωγούς και επιχειρήσεις που πλήττονται».