X

Ομπάμα: «Σπάσαμε την πολιορκία στο Σιντζάρ»

Την επιτυχή επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο όρος Σιντζάρ, που πολιορκείτο από τους τζιχαντιστές, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ant1news



Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι οι προσπάθειες των δυνάμεων των ΗΠΑ απέδωσαν καρπούς και πως σταμάτησε η πολιορκία του όρους Σιντζάρ, όπου είχαν καταφύγει  δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί μια αποστολή για την απομάκρυνση των εκτοπισμένων, ενώ ανέφερε ότι  θα συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ για την προστασία των αμερικανικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Ιρακινούς να ενωθούν προκειμένου να σταματήσουν τους ακραίους ισλαμιστές αντάρτες.

«Η κατάσταση στα βουνά έχει βελτιωθεί πολύ και οι Αμερικανοί θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για τις προσπάθειές μας αφού χάρη στις ικανότητες και τον επαγγελματισμό των στρατιωτικών μας και τη γενναιοδωρία του λαού μας σπάσαμε την πολιορκία», δήλωσε ο Ομπάμα, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους.

«Βοηθήσαμε ευάλωτους ανθρώπους να φτάσουν σε ασφαλή σημεία και βοηθήσαμε να σωθούν πολλές αθώες ζωές»,πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, δεν αναμένουμε να χρειαστεί μια επιπρόσθετη αποστολή για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους από το βουνό και είναι απίθανο να χρειαστεί να συνεχίσουμε τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας».

Καταλήγοντας ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες που είχαν σταλεί στο Ιράκ για να εκτιμήσουν από κοντά την κατάσταση θα αποχωρήσουν από τη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων ανήκαν στη μειονότητα των Γεζίντι, είχαν καταφύγει στο όρος Σιντζάρ για να σωθούν από την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Πολλοί από αυτούς παρέμειναν αποκλεισμένοι για πολλές ημέρες, χωρίς νερό ή τρόφιμα. Από εκεί άλλες οικογένειες έφυγαν για τη Συρία ή κατευθύνθηκαν προς το Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου από τις αρχές του μήνα φιλοξενεί ήδη τουλάχιστον 200.000 πρόσφυγες.