X

Σκάνδαλα εκατομμυρίων στις εταιρείες-φαντάσματα του Δημοσίου

«Χορό» σκανδάλων εκατομμυρίων ευρώ φέρονται να έσερναν πρώτες-πρώτες δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης.

Ant1news



Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Στοιχεία-φωτιά έχουν στα χέρια τους οι αδιάφθοροι της δημόσιας διοίκησης για τουλάχιστον 50 δημοτικές επιχειρήσεις στις οποίες είχε στηθεί πάρτι διασπάθισης δημόσιου και κοινοτικού χρήματος. Καμουφλάζ τους; Οι μελέτες για την εγκατάσταση συστημάτων τηλε-ελέγχου και τηλεδιαχείρισης του δικτύου ύδρευσης.

Πρόσωπο-κλειδί στην απάτη που ερευνά η ομάδα επίλεκτων επιθεωρητών είναι στέλεχος του Υπουργείου Ανάπτυξης. Εδώ και μια δεκαετία διηύθυνε την φάμπρικα των υπερτιμολογημένων μελετών που χρυσοπλήρωναν οι εταιρείες των ΟΤΑ. Παράλληλα εξετάζεται εάν έπαιζε το ρόλο του ενορχηστρωτή επηρεάζοντας την κατακύρωση των διαγωνισμών υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών.

Ο «εγκέφαλος» αξιοποιούσε την - ξενικής καταγωγής- σύζυγό του, εμφανίζοντας την ως σύμβουλο επιχειρήσεων παρότι ιδιοκτήτρια ηλεκτρονικού καταστήματος παιδικών ρούχων, και λάμβανε για την εκπόνηση κάθε μελέτης περίπου 5000 ευρώ. Μελέτες στις οποίες απουσίαζαν βασικά στοιχεία των έργων όπως οι προδιαγραφές. Όμως οι τεχνικές υπηρεσίες των δημοτικών επιχειρήσεων δήλωναν αδυναμία για την σύνταξη τους λόγω του υψηλού επιπέδου της κατασκευής.

Τα 131 «φαντάσματα» του δημοσίου ελέγχονται για παράνομες προσλήψεις καθώς και για σωρεία καταγγελιών περί κακοδιαχείρισης.