X

Θρίλερ μετά την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης των αγροτών

Τι λένε στον ΑΝΤ1 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα.

Ant1news



Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Ένα ολιγόλεπτο θρίλερ με τηλεφωνήματα, συζητήσεις και λανθασμένες όπως αποδείχθηκε ερμηνείες, επακολούθησε της ανακοίνωσης του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας, η οποία σε πρώτο χρόνο προκάλεσε παγωμάρα, αφού δεν υπήρχε αναφορά για τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα.

Βέβαια αυτός ο συναγερμός αποδείχθηκε λανθασμένος. Όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 υψηλόβαθμος αξιωματούχος που παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις, για το ζήτημα της ενίσχυσης των συγκεκριμένων προϊόντων είχε ήδη εξαγγελθεί τη Δευτέρα από τον Ντατσιάν Τσιόλος πακέτο μέτρων. Επίσης, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο πακέτο έχει κοστολογηθεί και μάλιστα υπολογίζεται στα 29-30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν στους ροδακινοπαραγωγούς και τους νεκταρινοπαραγωγούς Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας.

Θα υπάρξει ταυτόχρονα ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την προώθηση των συγκεκριμένων προϊόντων και την τόνωση της ζήτησης. Κάτι που να αναμένεται να επικυρωθεί στα επόμενα 24ωρα από το αρμόδιο όργανο της ΕΕ.

Από την άλλη, όπως τόνιζαν και στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα μέτρα ύψους 125 εκατομμύριων ευρώ που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας, όπως ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια.

Για το ζήτημα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από το εμπάργκο, θα γίνει νέα σύσκεψη την Τρίτη το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον Υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα.

Στη σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις διμερείς εμπορικές μας σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης νέων αγορών για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.