X

Αύξηση 10,5% στον τζίρο της βιομηχανίας

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε ο Ιούνιος για τις ελληνικές βιομηχανίες, καθώς ο κύκλος εργασιών τους ενισχύθηκε σημαντικά, κυρίως λόγω των εξαγωγών σε χώρες εκτός της Ευρωζώνης.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Μια «μικρή έκρηξη» του τζίρου τους, που έδωσε σημαντική ανάσα στην ρευστότητα και την ευελιξία τους, επεφύλασσε για τις ελληνικές βιομηχανίες ο Ιούνιος, καθώς ο κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 10,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2013, κυρίως λόγω της αυξημένης απορρόφησης ελληνικών προϊόντων από αγορές του εξωτερικού, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο κύκλος εργασιών στην βιομηχανία τον Ιούνιο παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με τον ίδιο περσινό μήνα, εξέλιξη που βοήθησε η απώλεια τζίρου στο δωδεκάμηνο Ιουλίου 2013-Ιουνίου 2014 να περιοριστεί στο 4,2%.

Η εκτίναξη του κύκλου εργασιών στην βιομηχανία τον Ιούνιο, η οποία καταγράφηκε παρά την σημαντική υποχώρηση κατά 37,4% του κλάδου Ορυχείων–Λατομείων, οφείλεται κυρίως στην αύξηση του τζίρου των μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 11,6% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013.

Βάσει της ανάλυσης της ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος του κύκλου εργασιών προήλθε κυρίως από την ενίσχυση των εξαγωγών, καθώς ο τζίρος τους αυξήθηκε κατά 21%, με τις μεγαλύτερες αγορές να γίνονται από χώρες εκτός της Ευρωζώνης. Με θετικό πρόσημο, ενισχυμένη κατά 3,3% κινήθηκε και η αγορά βιομηχανικών προϊόντων από τους εγχώριους καταναλωτές.