X

Προτεραιότητα να βρεθούν νέες αγορές μετά το ρωσικό εμπάργκο

Λύσεις για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από το ρωσικό εμπάργκο, αναζήτησαν από κοινού κυβερνητικά στελέχη με εκπροσώπους των κλάδων που έχουν πληγεί.

Ant1news



Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της Στεφανίας Μουρελάτου

Με φόντο την αποκάλυψη του ΑΝΤ1, ότι περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν από την Κομισιόν στους ροδακινοπαραγωγούς και τους καλλιεργητές νεκταρινιών του ευρωπαϊκού νότου, αναζητήθηκαν στις σημερινές διαδοχικές συσκέψεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης τρόποι χαλάρωσης της θηλιάς του εμπάργκο για τις ελληνικές εξαγωγές.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η διοχέτευση των αδιάθετων ποσοτήτων σε νέες αγορές όπως της Κίνας και της Ινδίας, από την οποία έχει υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον. Μάλιστα ο εκπρόσωπος μιας εκ των μεγαλυτέρων αγροτοδιατροφικών επιχειρήσεων στο Ν. Δελχί βρέθηκε σήμερα στη Βέροια. Ταυτόχρονα εξετάζονται η διεύρυνση της συνεργασίας και με την Τουρκία, στην οποία ήδη έχει στραφεί η Ρωσία για να αναπληρώσει τις απώλειες των εισαγωγών.

Άλλωστε μόνο σε Ημαθία και Πιερία υπολογίζεται ότι οι ποσότητες που βρίσκονται στα ψυγεία ή δεν έχουν ακόμη συγκομιστεί ξεπερνούν τους 47.000 τόνους. Οι αγρότες θεωρούν ανεπαρκές το πλαίσιο αποζημιώσεων της Κομισιόν που προβλέπει: για κοινοπραξίες παραγωγών 27 λεπτά το κιλό για απόσυρσης της σοδειάς, κυρίως για δωρεάν διανομή σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, σχολεία και άλλες ευπαθείς ομάδες. Στα 13,5 λεπτά θα ανέλθει η ενίσχυση για τους μεμονωμένους παραγωγούς.

«Έγινε μια εξαιρετικά καλή συνάντηση. Ουσιαστικά από αύριο ξεκινά το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής. Θα υπάρχουν και οι σχετικές ανακοινώσεις εντός 24ωρου. Υπάρχουν και άλλες προτάσεις που θα τεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήταν πολύ γόνιμος ο διάλογος και το συμπέρασμα είναι ένα και μοναδικό. Κάποιοι βιάζονται πολύ και αναφέρομαι στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο και κάποιοι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν αλά καρτ συμμετοχή στην Ευρώπη, βιάζονται. Βιάζονται να αθροίσουν ποσά πριν ακόμα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων. Έχουμε δρόμο ακόμη, αυτό απέδειξε και η σημερινή συνάντηση», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο με τους παραγωγούς ροδακίνου και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι ροδακινοπαραγωγοί συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ενώ σφοδρά επέκρινε τα μέτρα στήριξης το ΚΚΕ.

«Τα ποσά για αποζημιώσεις είναι χαμηλά και συνδέονται με μέτρα μείωσης της ζήτησης που παραπέμπουν σε καταστροφή αγροτικής παραγωγής ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί», σημείωσε το ΚΚΕ.