X

Άμεση βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα ζητούν οι Γεζίντι

Κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους Γεζίντι απηύθυνε ο γιος του ηγέτη της κουρδόφωνης θρησκευτικής μειονότητας του Ιράκ.

Ant1news



Ο γιος του ηγέτη των Γεζίντι, Μπριν Ταχσίν, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τη «γενοκτονία» των Γεζίντι από τους τζιχαντιστές, ενώ κάλεσε ακόμη τις ΗΠΑ να τους εξοπλίσει με όπλα προκειμένου να αμυνθούν. «Καλούμε τον ελεύθερο κόσμο να δράσει αμέσως», δήλωσε ο Μπριν Ταχσίν, ο οποίος υπηρετεί ως διπλωμάτης στην πρεσβεία του Ιράκ στο Λονδίνο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ως εκπρόσωπος του πατέρα του, του πρίγκιπα Ταχσίν Σαΐντ Μπεκ, ο Ιρακινός διπλωμάτης ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτώσει περισσότερους από 3.000 Γεζίντι και έχουν απαγάγει 5.000 ανθρώπους από τις αρχές Αυγούστου, όταν εισέβαλαν στην περιοχή του Σιντζάρ, απ΄ όπου οι Γεζίντι αναγκάστηκαν να φύγουν και να βρουν καταφύγιο στο Κουρδιστάν ή στα γύρω βουνά.



Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν ξεκινήσει η επίθεση των τζιχαντιστών, η κοινότητα των Γεζίντι αριθμούσε περίπου 600.000 μέλη στο Ιράκ, ενώ σημείωσε ότι 20.000 Γεζίντι παραμένουν στην γύρω περιοχή του όρους Σιντζάρ, παρά τους υπολογισμούς των ΗΠΑ, που τους υπολόγιζαν σε περίπου 4.000 με 5.000.



Ο γιος του ηγέτη των Γεζίντι σημείωσε ακόμη ότι 4.000 οικογένειες έχουν αποκλειστεί σε διάφορα χωριά της περιοχής, όπως στο Κότσο όπου, σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, οι φανατικοί ισλαμιστές σκότωσαν την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον 80 άνδρες. Ο Ταχσίν σημείωσε ότι οι νεκροί στο Κότσο είναι πάνω από 300, ενώ άλλοι 700 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν απαχθεί.