X

Έκπτωση έως 30% στα ξενοίκιαστα - πάνω από 6 δόσεις για τις ευπαθείς ομάδες

Έρχεται έκπτωση έως και 30% για ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ εξετάζεται να είναι πάνω από 6 για τις ευπαθείς ομάδες.

Ant1news



Του Νίκου Ρογκάκου

Οι τελικές ρυθμίσεις αναφορικά με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ τέθηκαν επί τάπητος την Παρασκευή στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Kυβερνητικά στελέχη ανέφεραν μετά τις συναντήσεις ότι μελετάται έκπτωση 25% με 30% για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η οποία μπορεί να περάσει εάν το κόστος είναι έως 100 εκατ. ευρώ. Τα ίδια στελέχη υπογράμμισαν ότι εξετάζεται η δυνατότητα να καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες από 6 δόσεις για όσους έχουν οικονομική αδυναμία, προσθέτοντας ότι «για να μειωθεί η γραφειοκρατία» η έκπτωση λόγω αναπηρίας θα γίνει με βάση τα περσινά δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος των απαλλαγών και των εκπτώσεων εκτιμάται περί τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τις ίδιες πηγές, με αύξηση της εισπραξιμότητας (περί το 89%) καλύπτεται η μείωση στους φόρους που θα βεβαιωθούν από όλες τις εκπτώσεις (περί τα 3 δισ. € η βεβαίωση μαζί με τις εκπτώσεις για να εισπραχθούν 2,6 δισ. €.).

Εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν ότι η αποπληρωμή του φόρου ακινήτων εκτός απροόπτου θα γίνει σε έξι δόσεις, δεν αποκλείεται όμως να γίνει και σε επτά, αφού η Στατιστική Αρχή συμφώνησε ότι και τα έσοδα του Μαρτίου από τα ακίνητα θα υπολογιστούν στον προϋπολογισμό του 2014.

Οι διορθώσεις στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα φέρουν ελαφρύνσεις στους φορολογούμενους 167.000.000€. Συγκεκριμένα, για τα εκτός σχεδίου ακίνητα θα λαμβάνεται υπόψιν η ευνοϊκότερη τιμή για τους πολίτες, είτε η τιμή που υπολογίστηκε ο ΦΑΠ 2013, είτε οι τιμές του ΕΝΦΙΑ.

Επιπλέον βαίνει προς κατάργηση η προϋπόθεση ασφαλιστικής ενημερότητας που έχουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ανάπηροι για να κάνουν την αίτηση μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μην χρειάζεται ούτε φορολογική ενημερότητα.

Οι αιτήσεις για την μείωση του φόρου ή την πλήρη απαλλαγή στις ευπαθείς ομάδες θα γίνονται ηλεκτρονικά όπως οι αιτήσεις του κοινωνικού μερίσματος.

Την άλλη εβδομάδα θα ακολουθήσει η νομοθετική ρύθμιση για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, ενώ μελετάται και έκπτωση για εφάπαξ καταβολή σε συνεννόηση με την τρόικα.