X

Αναπλάθεται η Αθήνα «πειράζοντας» τα εγκαταλελειμμένα κτήριά της

Με την αναπαλαίωση εκατοντάδων εγκαταλελειμμένων κτηρίων σχεδιάζεται να δοθεί μία νέα πνοή στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ant1news

Με τη συνεργασία του ΥΠΕΚΑ με το Δήμο Αθηναίων αποφασίστηκε να ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο η ανάπλαση της πρωτεύουσας της.

Οι δύο φορείς βρίσκονται σε μεταξύ τους συνεννόηση για το ποια από τα περίπου 1800 κτήρια του κέντρου θα κατεδαφιστούν, τα οποία και αποτελούν εστίες μόλυνσης και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και ποια από αυτά μπορούν να αναπαλαιωθούν δίνοντας μία νέα όψη στην πόλη.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του ΠΕΚΑ το οποίο επικαλείται το « Έθνος» σχεδόν 500 κτήρια είναι που μπορούν να «σωθούν» με την αναπαλαίωση και να γίνουν χώροι γραφείων, επιχειρήσεων και γενικά χώροι συναθροίσεων.

Σχετικά με τις κατεδαφίσεις, η ίδια πηγή, σημείωσε ότι μπορεί να είναι τμηματικές και όχι ολικές και ότι οι συντηρήσεις των κτηρίων θα ξεκινήσουν γύρω από τις πλατείες, ώστε να αναδειχθεί καλύτερα η ανάπλαση. Το πρόγραμμα που σχεδιάζεται είναι ανάλογο με αυτά που είχαν εφαρμοστεί στη Βυζίτσα και το Πήλιο, όπου το Δημόσιο ανέλαβε την αποκατάσταση και ανάπλαση των οικισμών και μετά από κάποια περίοδο εκμετάλλευσης των ακινήτων, τα παρέδωσε στους ιδιοκτήτες τους.

Οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα περισσότερα κτήρια είναι στο Μεταξουργείο – Κεραμεικό – Ψυρρή και Κουμουνδούρου, αλλά και σε διάσπαρτες περιοχές όπως τα Πατήσια, ο Άγιος Παντελεήμονας, ο Κολωνός και τα Εξάρχεια.

Οι παρεμβάσεις για τα εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα κτίρια θα γίνουν μέσα στα όρια του ΣΟΑΠ Αθήνας (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης), επισημαίνει ο υπουργός ΠΕΚΑ, ενώ σχεδιάζεται να επεκταθούν στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το ΣΟΑΠ περιλαμβάνει τις περιοχές Εμπορικό Τρίγωνο - Κουμουνδούρου - Ψυρρή, Πλατεία Βάθη - Μεταξουργείο - Κεραμεικός, Μουσείο - Πανεπιστημίου, Πλατεία Βικτωρίας - Πλατεία Αττικής - Αγιος Παύλος.

Οι προτάσεις του ΥΠΕΚΑ

Παράλληλα με την αντιμετώπιση του προβλήματος των εγκαταλειμμένων, το ΥΠΕΚΑ αναζητά τρόπους να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα συντήρησης και ανάδειξής τους.

Οπως επισημαίνει, στόχος είναι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προστασία των πολιτών με τη δημιουργία κινήτρων για την αποκατάστασή των διατηρητέων, καθώς σημαντικός αριθμός εξ αυτών έχουν εγκαταλειφθεί, με κίνδυνο την κατάρρευσή τους. Κάτι που συνιστά απειλή για την ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων, ενώ υποβαθμίζεται ο αστικός χώρος και δημιουργούνται εστίες παραβατικότητας στην καρδιά της πόλης.

Οι προτάσεις του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνουν τη μείωση του ενιαίου φόρου ακινήτων έως 50% για κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί εν όλω ή εν μέρει διατηρητέα, ενώ η μείωση αυτή μπορεί να φτάσει το 100% σε περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων διατηρητέων, που δεν χρησιμοποιούνται ή δεν ηλεκτροδοτούνται, εφόσον αποκατασταθούν και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Η μείωση του φόρου ακινήτων μπορεί να ισχύσει για ορισμένα χρόνια, εφόσον διαπιστώνεται πως γίνονται εργασίες αποκατάστασης. Σε αντίθετη περίπτωση θα διακόπτεται.