X

«Bypass» στο ΕΣΠΑ για τα κόκκινα δάνεια

Αίτημα Δένδια στον Βέμπερ για στήριξη μέσω ευρωπαϊκών πόρων 35.000 βιώσιμων επιχειρήσεων, με υφιστάμενα δάνεια, που πληρώνουν υψηλά επιτόκια.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Να βρει όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους στο αίτημα της Ελλάδας για μετατροπή του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε μέρος των πόρων του ΕΣΠΑ αντί για την ενίσχυση νέων επιχειρήσεων, να αξιοποιηθούν στην στήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων, με υφιστάμενα δάνεια που όμως έχουν επιτόκια πολύ υψηλότερα των ανταγωνιστών τους σε άλλες χώρες, επιδιώκει η Κυβέρνηση.

Το θέμα έθεσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας στην συνάντηση του με τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος φέρεται να αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος και ζήτησε περαιτέρω στοιχεία για την προώθηση του στους εταίρους.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει αξιοποίηση μέρους των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση νέων επενδυτικών πλάνων, που απαιτούν χρόνο μέχρι την έγκριση και την εκταμίευση τους (που συμβάλλει στην ρευστότητα στην αγορά), να χρησιμοποιηθούν για την επιδότηση επιτοκίου υφιστάμενων δανείων που έχουν λάβει βιώσιμες επιχειρήσεις.

Στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι εφόσον εγκριθεί το ελληνικό αίτημα, μπορεί να μειωθεί ως και 2%-3% το επιτόκιο που πληρώνουν στα επιχειρηματικά τους δάνεια ως και 35.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν γύρω στις 125.000 υπαλλήλους. Τέτοια εξέλιξη θα μείωνε σημαντικά ως και θα εξαφάνιζε την ψαλίδα με τα αρκετά χαμηλότερα επιτόκια, που πληρώνουν σε τράπεζες των χωρών τους, παρεμφερούς δραστηριότητας επιχειρήσεις με τις ελληνικές, οι οποίες έτσι όμως υστερούν σε ανταγωνιστικότητα.

Στην συνάντηση Δένδια-Βέμπερ συζητήθηκε συνολικά η ευελιξία προσαρμογής της ευρωπαϊκής πολιτικής ανταγωνισμού και των κανόνων κρατικών ενισχύσεων στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα η εξαετής ύφεση, με την ελληνική Κυβέρνηση να υπογραμμίζει το αίτημα που έχει ήδη υποβάλλει για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους πέντε ελληνικών περιφερειών, όπως αυτή της Στερεάς Ελλάδας, που δεν θεωρούνται επιλέξιμες καθώς κατατάσσονται στις ανεπτυγμένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι όμως που συμβαίνει καθώς λαμβάνονται υπόψη στοιχεία που ίσχυαν προ κρίσης.