X

Τα νέα ευρήματα στην Αμφίπολη

Νέα στοιχεία αποκαλύπτονται όσο προχωρά η ανασκαφή.

Ant1news

Το βοτσαλωτό δάπεδο και η νωπογραφία ταινία στο κάτω μέρος της πρόσοψης αποτελούν επιπλέον στοιχεία για το ότι ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει σε κάποιο σημαντικό πρόσωπο της αρχαιότητας, λόγω της πολυτέλειας που του προσδίδουν.

Η αποκάλυψη του δαπέδου έγινε σήμερα κατά την αφαιρέθηκε ο τελευταίος δομός από τον τοίχο σφράγισης, ο οποίος έκλεινε την πρόσοψη του μνημείου.

Το βοτσαλωτό δάπεδο αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα που πλαισιώνονται από ασπρόμαυρους ρόμβους. Στο κάτω μέρος της πρόσοψης υπάρχει η νωπογραφία ταινία η οποία συνεχίζεται και στους πλευρικούς τοίχους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η αφαίρεση των χρωμάτων συνεχίζεται από τον προθάλαμο σε πλάτος περίπου δύο μέτρων, από τον τοίχο της εισόδου.

Οι εργασίες συντήρησης πραγματοποιούνται παράλληλα και συστηματικά. Πρόκειται για εργασίες συντήρησης και στερέωσης της πρόσοψης, αλλά και του εσωτερικού του χώρου.

Για το λόγο αυτόν τοποθετήθηκε σήμερα και το προσωρινό στέγαστρο, που καλύπτει εξωτερικά το μνημείο.

Δημιουργήθηκε επίσης, διεπιστημονική ομάδα υπό την διεύθυνση της Κ. Περιστέρη, αποτελούμενη από τις ειδικότητες πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονα, γεωτεχνικού, τοπογράφου, συντηρητή και γεωλόγου, η οποία θα παρέχει την αναγκαία τεχνική υποστήριξη σε επίπεδο μελετών και εργασιών, που απαιτούνται για την διασφάλιση του μνημείου. Δόθηκε προτεραιότητα στις μελέτες και εργασίες για την απορροή των ομβρίων, για την στατική ενίσχυση των αποκαλυπτομένων τοίχων, για την συντήρηση επιφανειών, ποικίλης υφής, και των χρωμάτων.

 

Τασούλας: «Θα μπούμε στον τάφο και θα δούμε, όλα τα άλλα είναι εικασίες»

Τις έρευνες στην Αμφίπολη σχολίασε και ο υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM:

«Τα νέα στοιχεία είναι ότι δεν υπάρχει πια μπροστά στο μνημείο ο τοίχος σφράγισης, οι ογκώδεις λίθοι περίπου 250 κιλών καθένας, οι οποίοι εμπόδιζαν την είσοδο και τη θέα ακόμη και των σφιγγών. Απεκαλύφθη με αυτή τη μετακίνηση όλη η όψη της εισόδου του μνημείου και ένα πολύ ενδιαφέρον ψηφιδωτό δάπεδο. Δημιουργήσαμε επίσης τις απαραίτητες εργοταξιακές υποδομές, γιατί μπαίνουμε στο φθινόπωρο, και θα εξασφαλίσουν καλύτερη προστασία στο μνημείο και από τις καιρικές συνθήκες και έγιναν κάποια έργα αποχέτευσης και απομάκρυνσης υδάτων. Επίσης, ενισχύεται το επιτελείο της Εφορείας από μία διεπιστημονική ομάδα αρχιτεκτόνων, μηχανικών, γεωτεχνικών, συντηρητών, τοπογράφων και γεωλόγων, για να παρέχει την απαραίτητη τεχνική στήριξη και καλύπτεται έτσι πλήρως όλη η ομάδα που δουλεύει εκεί. Θα μπούμε πρώτα μέσα στον τάφο, θα καθαριστεί και μετά θα καταλάβουμε τι έχει συμβεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες.»


«Έχει συληθεί ο τάφος;»

Το θέμα απασχολεί και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κυρίως ως προς το σε ποιον ανήκει ο τάφος και δευτερευόντως αν έχει συληθεί.

Σύμφωνα με το NBC «ο τύμβος έχει συληθεί προς απογοήτευση των αρχαιολόγων».

Η Daily Mail  και το LiveScience υπογραμμίζουν ότι «οι αρχαιολόγοι είναι κοντά στη λύση του μυστηρίου» και «αναμένονται σημαντικά ευρήματα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.