X

Δείτε τον τύμβο της Αμφίπολης σε βίντεο

Ο τύμβος της Αμφίπολης είναι αναμφισβήτητα στο κέντρο της προσοχής όλων τις τελευταίες ημέρες. Ένα ελικόπτερο καταγράφει την εικόνα του από ψηλά.

Ant1news

Τις τελευταίες ημέρες ο τύμβος Καστά της Αμφίπολης είναι στο κέντρο της προσοχής όλων, εντός κι εκτός συνόρων, ενώ στο εσωτερικό του οι εργασίες είναι πυρετώδεις.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα κάνουν μέρα με τη μέρα την εμφάνισή τους, αφήνοντας άφωνους όσους τα βλέπουν.

Το μεγάλο μυστήριο παραμένει βέβαια το σε ποιον ανήκει ο τάφος, αλλά και το αν έχει συληθεί. Τόσο στο ένα ζήτημα, όσο και στο άλλο οι ιστορικοί φαίνεται πως διαφωνούν. Όσο αφορά στην ταυτότητα του νεκρού ο Μέγας Αλέξανδρος είναι εκείνος γύρω από τον οποίο στρέφονται οι υποψίες κάποιων, αλλά και οι ελπίδες κάποιων άλλων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιστορικοί συμφωνούν στο ότι πρόκειται για κάποιο πρόσωπο συγγενικό του στρατηλάτη και όχι για τον ίδιο. Κάτι το οποίο ο ιστορικός κ. Καργάκος επανελαμβάνει τις τελευταίες εβδομάδες.

Σχετικά με το αν έχει συληθεί ο τάφος θεωρείται σχεδόν βέβαιο τόσο από τους συμμετέχοντες στην έρευνα επιστήμονες, όσο και από τους ιστορικούς. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Σαράντος Καργάκος στο Πρωινό ΑΝΤ1 η σύληση δεν έγινε στην εποχή της αρχαιότητας, αλλά μεταγενέστερα από Γάλλους αρχαιολόγους που ερευνούσαν την περιοχή.

Ένα τοπικό κανάλι το Σερρών, κατέγραψε με ελικόπτερο ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ο εντυπωσιακός λόφος Καστά από ψηλά. Ολόκληρος ο περίβολος, καθώς και το στέγαστρο που έχει τοποθετηθεί στην πρόσοψη του μνημείο, ώστε να γίνονται οι εργασίας είναι ορατά από το βίντεο.