X

«Ζυμώνεται» η ρύθμιση για την προστασία των ασθενέστερων από τους πλειστηριασμούς

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στην τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών μετά και την εντολή Σαμαρά νομοθετική ρύθμιση για προστασία των αδυνάτων.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Λύση στο ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα των πλειστηριασμών επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση,  και με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προστατεύονται οι οικονομικά ασθενέστεροι από πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας τους.

Την σχετική εντολή για τη ρύθμιση που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία των μη εχόντων από τον κίνδυνο να εκπλειστηριαστεί, έδωσε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου για την προετοιμασία της ελληνικής αποστολής που θα μεταβεί στο Παρίσι.

Για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου όρισαν ήδη για σήμερα ραντεβού, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των πλειστηριασμών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους ενόψει και της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείο Δικαιοσύνης,  μετά τη δίωρη συνάντηση του Χαράλαμπου Αθανασίου με τον Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών έλεγε με νόημα πως θα προχωρήσει η εντολή του πρωθυπουργού για να διαφυλαχθούν οι αδύναμοι δανειολήπτες.

Σε ό,τι αφορά το άλλο «καυτό» μέτωπο με την τρόικα αναφορικά με τους πλειστηριασμούς ακινήτων, για τους οποίους η τριμερής πιέζει να ξεκινούν με τιμή στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που βγαίνει «στο σφυρί» ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Δικαιοσύνης υπογράμμιζε ότι "δεν υπάρχει διάθεση, αλλά απόφαση για να αναχαιτιστεί το αίτημα της τρόικας για πλειστηριασμούς στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων».

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει στην τρόικα ότι θέτει κόκκινη γραμμή για μέγιστο αποδεκτό όριο από την πλευρά της η τιμή να ξεκινά από τα δύο τρίτα της τιμής του ακινήτου που βγαίνει σε πλειστηριασμό.