X

5+1 προτάσεις για το Σαββατοκύριακο

Αποχαιρετάμε το τελευταίο Σαββατοκύριακου του Αυγούστου με πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Ant1news

Μην το βάζετε κάτω! Η περίοδος της ξενοιασιάς, της χαλάρωσης, της ξεκούρασης, των ηλιόλουστων διακοπών για τους περισσότερους μπορεί να αποτελούν παρελθόν, ωστόσο το Σαββατοκύριακο βρίσκεται προ των πυλών για να «διασκεδάσει» τη μελαγχολία της επιστροφής. Διαλέξτε παρέα και μία από τις παρακάτω προτάσεις και κάντε «δώρο» στον εαυτό σας στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης!

ΣΙΝΕΜΑ

Επειδή ο κινηματογράφος αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή ψυχαγωγίας, διαλέξτε ανάμεσα στις τρεις ταινίες που προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη.

«Μαγεία στο σεληνόφως», «Lucy», «Αεροπλάνα 2: Ιπτάμενοι Πυροσβέστες» οι ταινίες που «φιλοξενούνται» στις αίθουσες των κινηματογράφων και περιμένουν τους μεγάλους, αλλά και τους μικρούς σινεφίλ.

ΘΕΑΤΡΟ

«Βάκχες» του Ευριπίδη στο Ευριπίδειο Θέατρο

Η παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη θα φιλοξενηθεί, στις 29/8 και 30/8 στο Ευριπίδειο Θέατρο της Ρεματιάς στο Χαλάνδρι.

Ένας περιπλανώμενος θίασος ακολουθεί έναν καινούργιο Θεό σ’ ένα μαγικό ταξίδι αυτογνωσίας και έκστασης. Ο Θεός Διόνυσος, μεταμφιέζεται σε άνθρωπο και σαν θηλύμορφος ξένος επιστρέφει στην γενέθλια πόλη του για να εδραιώσει την λατρεία του. Είναι ο Θεός της ετερότητας, της διαφορετικότητας, της μεταμφίεσης και της αμφισεξουαλικότητας. Ο Θεός που καταργεί τα σύνορα που υπάρχουν ανάμεσα στους ανθρώπους, τόσο του πλούτου όσο και του φύλου, της ηλικίας, ακόμα και την διαφορά ανάμεσα στην ανθρώπινη και θεία ιδιότητα.

Η πόλη που αρνείται την ύπαρξή του θα γνωρίσει τη δύναμη και την κυριαρχία του θεού μέσα από την τιμωρία. Ο ενθουσιασμός των Βακχών θα μετατραπεί σε έναν αιματηρό εφιάλτη.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης τα δίνει όλα στο «Όταν έχω εσένα»

Ετοιμόλογος, πνευματώδης αλλά και σαρκαστικός όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, ο Σταμάτης Κραουνάκης έχει κι άλλο ένα μεγάλο ταλέντο: συγκεντρώνει γύρω του φίλους και καλούς συνεργάτες. Μέσα σε παρεΐστικο κλίμα έγραψε τα τραγούδια του, ενώ πλέον στήνει τις παραστάσεις του κατ’ αυτόν τον τρόπο. Και αν δεν είδατε το χειμώνα στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» την τελευταία του δουλειά «Όταν έχω εσένα», που σκιαγραφεί τη σύγχρονη Ελλάδα, έχετε άλλη μία ευκαιρία. Στο Θέατρο Βράχων (31/8 ) θα ακούσετε παλιά αλλά και νέα τραγούδια και παρλάτες (γραμμένες από τον Δημήτρη Μανιάτη, τον Φώτη Μιχαλόπουλο και τον ίδιο τον συνθέτη ), σε ένα θέαμα που εμφορείται από την πίστη του εμπνευστή του πως «δεν θα το βάλουμε κάτω, θα πιάσουμε τη ζωή απ’ τα κέρατα».

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μνήμες κλασικισμού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 

Αφού έκλεισε το ταξίδι της στο Προεδρικό Μέγαρο του Κυρηναλίου στη Ρώμη, η έκθεση «Classicità ed Europa. Το κοινό πεπρωμένο Ελλάδας και Ιταλίας» άνοιξε στις 28/8 τις πόρτες της για το κοινό στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας επικεντρώνοντας τη ματιά της στη διαχρονική πολιτιστική, ιστορική και καλλιτεχνική συμπόρευση Ελλάδας και Ιταλίας. Τα 23 έργα της έκθεσης καλύπτουν ένα διάστημα 4.500 χιλιάδων ετών, με στόχο να δώσουν «άλλοτε καθαρά και άλλοτε υπαινικτικά, το στίγμα της κοινής πολιτιστικής πορείας των δύο χωρών, στίγμα που καθόρισε, διαμόρφωσε και χαρακτηρίζει αυτό που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Πολιτισμό».

Ανάμεσά τους εμβληματικά έργα του τέλους του 6ου π.Χ. αιώνα, όπως η κόρη από την Ακρόπολη ή ο κρατήρας του Ευφρονίου που παρακολουθούν την εξέλιξη της ελληνικής σκέψης και αισθητικής προς την κλασική τελειότητα, καθώς και εκθέματα που μαρτυρούν την άνθηση του εμπορίου αρχαιοτήτων και της συλλογής έργων τέχνης μέσα στους αιώνες – μια υπαινικτική αναφορά στις προσπάθειες και των δύο χωρών για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας. Κομβική θέση στην έκθεση κατέχει το «Σύνταγμα των Τυραννοκτόνων», ως το απόλυτο σύμβολο του αγώνα κατά της τυραννίας, ενώ αποτελεί και το πρώτο μνημείο πολιτικού χαρακτήρα που στήνεται σε δημόσιο χώρο στην Ευρώπη.

Η εκθεσιακή διαδρομή όμως περιλαμβάνει και κειμήλια του χριστιανισμού (π.χ. την εικόνα της Γλυκοφιλούσας Παναγίας, το πανομοιότυπο του Ευαγγελίου του Rossano, του παλαιότερου εικονογραφημένου ευαγγελίου ) αλλά και τις αναζητήσεις μεγάλων εικαστικών, όπως οι Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ή Ελ Γκρέκο και Mattia Preti, καθώς και νεότερων (Giani, Cadorin, Μόραλης, Παρθένης ) οι οποίοι αφομοίωσαν στο προσωπικό τους ύφος στοιχεία της κλασικής αρχαιότητας και του Βυζαντίου. Τα έργα προέρχεται από πλήθος σημαντικών ελληνικών και ιταλικών μουσείων και την αφορμή για το αφιέρωμα (το οποίο θα διαρκέσει έως 31/10 ) έδωσε η διαδοχική ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Ελλάδα και την Ιταλία μέσα στο 2014.

«Tales from the Neverland» στο Κέντρο Τεχνών 

Ξεκίνησε ως ζωγράφος σπουδάζοντας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με τους Δημήτρη Μυταρά, Δημοσθένη Κοκκινίδη και Βαγγέλη Δημητρέα, αλλά στην πορεία στράφηκε και προς τις εγκαταστάσεις με γλυπτά και κατασκευές. Στο πλαίσιο του «eXploding - Δυναμιτίζοντας την εικόνα», που εστιάζει σε εικαστικούς της γενιάς του ’80, από τις 29/8 είναι η σειρά του Άγγελου Αντωνόπουλου να καταλάβει τον εκθεσιακό χώρο του Πάρκου Ελευθερίας. Μέσα από περίπου 15 έργα (όπως το πρόσφατο «Καρουζέλ» με τα αιωρούμενα σπίτια από χαρτί και η ζωγραφική εγκατάσταση «Μεγάλος ύπνος» ) θα έχουμε την ευκαιρία να ρίξουμε ματιές στη δημιουργική πορεία του αντιπρύτανη της ΑΣΚΤ κατά την τελευταία εικοσαετία. Μια διαδρομή που χαρακτηρίζεται από τη χρωματική λιτότητα (συχνά στους τόνους του μαύρου-άσπρου ), το ανθρωπολογικό περιεχόμενο στη θεματολογία, αλλά και από τη χρήση διάφορων τεχνικών και εκφραστικών μέσων σε επίτοιχες ή τρισδιάστατες συνθέσεις, με έμφαση στη σχέση τους με το χώρο.

Michelangelo Pistoletto εικαστική έκθεση

Το concept της έκθεσης στο Παλαιό Ελαιουργείο είναι εμπνευσμένο από τη βασική ιδέα του "Τρίτου Παράδεισου" (Il Terzo Paradiso), σύμφωνα με την οποία ο Pistoletto χρησιμοποιεί ένα "Νέο Σύμβολο Αιωνιότητας", που αποτελεί την αναδιαμόρφωση του μαθηματικού συμβόλου του απείρου. Πρόκειται για τρεις κύκλους, εκ των οποίων οι δύο αντίθετοι συμβολίζουν ο καθένας την Τέχνη και τη Φύση, ενώ ο μεσαίος τρίτος κύκλος συμβολίζει τον συνδυασμό των δύο, την παραγωγική "μήτρα" του Τρίτου Παράδεισου. Είναι ένα project σχετικό με την ατομική και συλλογική ευθύνη της κοινωνικής αλλαγής.

Ο Pistoletto, που εκθέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες μορφές της διεθνούς, εικαστικής σκηνής και από τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες της Arte Povera. Τα τελευταία χρόνια ο καλλιτέχνης πραγματεύεται με την έννοια του τρίτου παράδεισου (Terzo Paradiso), μια θεωρητική προσέγγιση της απόστασης του τεχνολογικού ανθρώπου και της φύσης και της αναγκαιότητας επαναπροσέγγισης των δύο αυτών πόλων, με τη δημιουργία ενός τρίτου που γίνεται η βάση της συνύπαρξής του. Το έργο του Pistoletto θα περιλαμβάνει in situ κατασκευές, έργα που θα τοποθετηθούν σε κτήρια του Ελαιουργείου και δράσεις στον χώρο που θα γίνουν στην διάρκεια παραμονής του στην Ελευσίνα.

Την επιμέλεια της έκθεσης (30/8 έως 5/10) έχει η Ιταλίδα κριτικός τέχνης και συγγραφέας Manuela Gandini.

ΧΟΡΟΣ

Earthdancers-Χορευτές του κόσμου

Στα πλαίσια του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Μουσικής, η Α.Μ.Κ.Ε. Χορευτές του Κόσμου διοργανώνει μία παράσταση με τίτλο "Earthdancers - Χορευτές του Κόσμου". Χρώματα και μουσικές από όλο τον κόσμο θα κατακλύσουν, το Σάββατο 30/8, το Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Στη σκηνή του Θεάτρου Πέτρας στην Πετρούπολη θα συναντηθούν τριακόσιοι (300) χορευτές και μουσικοί από οχτώ (8) χώρες. Με ρυθμούς από όλο τον κόσμο, οι χορευτές θα ταξιδέψουν τους θεατές από την Ινδονησία και την Γεωργία μέχρι την Αργεντινή. Οι καλλιτέχνες προέρχονται από την Κορέα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Μεξικό, τη Γεωργία, την Ιταλία, την Αργεντινή και την Ελλάδα. Το πολιτιστικό αυτό γεγονός επιδιώκει να κάνει τους θεατές να αγαπήσουν το χορό στις διεθνείς του διαστάσεις και να μάθουν για την κουλτούρα αυτών των χωρών μέσα από τον πολιτισμό τους.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

«Μαγεμένος Αυλός» του Μότσαρτ στη Ραφήνα

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση «Ο Μαγεμένος Αυλός», το Σάββατο 30 Αυγούστου, με κοστούμια εποχής, βασισμένο στο ομώνυμο αριστούργημα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Ένα διαχρονικό, συμβολικό παραμύθι όπου κεντρικό του θέμα είναι η δύναμη της αγάπης, της αλήθειας, και η αναζήτηση των μεγάλων ιδανικών. Επίσης, συγκρούονται το Καλό με το Κακό, η Αλήθεια με το Ψέμα, το Φως με το Σκοτάδι.

Η βασίλισσα της Νύχτας σώζει τον άρχοντα της Αλήθειας, Ταμίνο, από ένα τεράστιο τέρας και, ως αντάλλαγμα, ο Ταμίνο υπόσχεται να σώσει την κόρη της Παμίνα, την οποία έχει απαγάγει ο βασιλιάς του Φωτός, Ζαράστρο. Ο Ταμίνο, σ’ αυτό το ταξίδι, έχει ως ακόλουθό του τον Παπαγκένο (Τάσος Παλαντζίδης), τον προμηθευτή πουλιών της βασίλισσας της Νύχτας. Ταυτόχρονα, ο Μονόστατος, ο υπασπιστής του βασιλιά του Φωτός, πολιορκεί ερωτικά την Παμίνα, η οποία τον απεχθάνεται. Ο Ταμίνο ερωτεύεται την Παμίνα και ο Παπαγκένο το φέρνει η μοίρα να γνωρίσει την Παπαγκένα του. Έτσι, καταστρώνουν σχέδιο απόδρασης αλλά ο βασιλιάς του Φωτός θα τους συλλάβει και θα τους βάλει σε δοκιμασίες για να αποδείξουν την αγάπη τους. 

ΕΚΔΡΟΜΗ

Αποδράστε... στον παράδεισο!


Η Αγία Άννα είναι ένα γραφικό χωριό της Βόρειας Εύβοιας που είναι χτισμένο στις παρυφές του λόφου Κάτσαρη με συγκλονιστική θέα στο καταγάλανο Αιγαίο Πέλαγος. Για όσους τους αρέσει να απολαμβάνουν το τοπίο της φύσης η Αγία Άννα είναι μια ιδανική πρόταση απόδρασης για χαλάρωση και ξεκούραση. Ένας προορισμός όχι μόνο κοντινός, αλλά και οικονομικός, ο οποίος είναι περιστοιχισμένος από μεγάλα πεύκα, κυπαρίσσια και αιωνόβια πλατάνια που κερδίζουν τον επισκέπτη από το πρώτο λεπτό που θα βρεθεί εκεί.