X

«Αποφασίστηκε» η παράταση στην προστασία α΄ κατοικίας από πλειστηριασμό

Απόλυτη συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων, για διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας των πιο αδύναμων με χρέη σε τράπεζες ή στο Δημόσιο.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου 

Πλήρης ταύτιση απόψεων για την ανάγκη διατήρησης ενός πλαισίου προστασίας από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας των οικονομικά ασθενέστερων οφειλετών, ασχέτως αν το χρέος τους είναι προς το Δημόσιο ή προς τις τράπεζες, διαπιστώθηκε στις συναντήσεις του Υπουργού Ανάπτυξης με αντιπροσωπείες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Η Κυβέρνηση θέτει «κόκκινη γραμμή» για το ζήτημα κι εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμη και σε μονομερείς ενέργειες, δίχως την συναίνεση της τρόικας, για να διασώσει από τον πλειστηριασμό, σύμφωνα με την εντολή του Αντώνη Σαμαρά, την κύρια κατοικία των πιο αδύναμων πολιτών με χρέη.

Ήδη υπό επεξεργασία βρίσκονται διάφορα σενάρια, καθώς την Πρωτοχρονιά λήγει η απαγόρευση που ισχύει από το 2009. Ένα από τα βασικότερα ενδεχόμενα είναι, με νομοθετική ρύθμιση, να δοθεί παράταση έξι μηνών ή ενός χρόνου στην απαγόρευση αυτή, η οποία προστατεύει κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας ως 200.000 ευρώ, για ιδιοκτήτη με καθαρό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ, συνολική αξία κινητής κι ακίνητης περιουσίας ως 270.000 ευρώ και σύνολο καταθέσεων που δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. 

Δεν αποκλείεται πάντως για να καμφθεί η αντίδραση που θεωρείται δεδομένο ότι θα προβάλει η τρόικα στην παράταση της προστασίας κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό, η ελληνική πλευρά να «συζητήσει» την μείωση αυτών των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων κριτηρίων, αν έτσι αποσπάσει την συναίνεση της τρόικας για το μέτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια θα γίνουν σε δύο δόσεις, με πρώτη αυτήν για τα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα, η οποία θα συζητηθεί εκτενώς με την τρόικα στο Παρίσι.

Θα ακολουθήσει αυτή για τα στεγαστικά «κόκκινα» δάνεια, που αναμένεται να είναι έτοιμη προς κατάθεση στην Βουλή ως το τέλος του φθινοπώρου, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται και το πλαίσιο αναμόρφωσης του «νόμου Κατσέλη», ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να μειωθεί η πολύχρονη αναμονή στα δικαστήρια, ίσως μέσω της υιοθέτησης της υποχρεωτικής εξωδικαστικής διαμεσολάβησης, πριν αποκτήσει κάποιος το δικαίωμα να προσφύγει στην Δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής και με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με θέμα τη συνολική επανεξέταση των ανοικτών ζητημάτων ενόψει των συναντήσεων με την τρόικα. Το ζήτημα της προστασίας κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς θα τεθεί εγκαίρως, σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθώς υπάρχει ένα ολόκληρο νομικό θέμα που διερευνάται διεξοδικά.