X

Συλήθηκε ή όχι ο τύμβος της Αμφίπολης;

Μάχη με το χρόνο για να προλάβουν τις φθινοπωρινές βροχές δίνουν οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη.

Ant1news

Μετά την αποκάλυψη  της πρόσοψης του τύμβου και του εντυπωσιακού χρωματικού διάκοσμου που ήρθαν στο φως άμεσος στόχος είναι η αφαίρεση των χωμάτων από το προθάλαμο που, πιθανολογείται ότι, οδηγεί σε δύο θαλάμους, ένας εκ των οποίων είναι σίγουρα ο τάφος.

Προτεραιότητα ωστόσο είναι και μέρος της διαδικασίας η συντήρηση των μέχρι τώρα ευρημάτων. Όπως έχει τονίσει συχνά η κ. Περιστέρη  «ένα μνημείο βγαίνει και παράλληλα συντηρείται, αλλιώς το χάσαμε».

Κι ενώ οι εργασίες ανασκαφής προχωρούν και η αγωνία για το ποιος έχει ταφεί στο μνημείο κορυφώνεται, το δεύτερο καίριο ερώτημα παραμένει το αν έχει συληθεί ο τάφος ή όχι. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες 82χρονου κατοίκου της περιοχής ο τύμβος είναι κατ’επανάληψη συλημένος.

Η μικρή οπή 40x50 εκατοστών που εντοπίστηκε στον μαρμάρινο τοίχο που χωρίζει τον προθάλαμο του ταφικού μνημείου από τους δύο θαλάμους που ακολουθούν, έχει δημιουργήσει στους αρχαιολόγους την πεποίθηση ότι ο τάφος έχει συληθεί, τουλάχιστον μία φορά. Η μεταφορά μαρμάρινων μελών του ταφικού περιβόλου, αλλά και τμήματα του λέοντα που βρίσκονταν στην κορυφή του τύμβου, μετακινήθηκαν από τους Ρωμαίους για την κατασκευή φράγματος νοτιότερα του Στρυμόνα. Οι σπασμένες σφίγγες της εισόδου, σε συνδυασμό με την οπή, συνιστούν «αδιάσειστα στοιχεία» για κάποιους ότι ο τάφος έχει συληθεί.

Στον αντίποδα υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι απάντηση στο αν έχει ή όχι συληθεί ο τάφος θα δοθεί μόνο από την αρχαιολογική σκαπάνη. Οι επιστήμονες που απαρτίζουν την ομάδα ανασκαφής, επιμένουν ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί. Η υποψία αυτή ενισχύεται από τη «μεγαλειότητα» που εντοπίζεται στο μνημείο, το οποίο πολλοί υποστηρίζουν ότι ανήκει σε κάποιο σημαίνον πρόσωπο.

Μεταξύ αυτών και ο ιστορικός Γιώργος Λεκάκης, ο οποίος μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 επικαλέστηκε όσα είχε πει στο παρελθόν ο Λαζαρίδης, ο πρώτος αρχαιολόγος που ξεκίνησε την ανασκαφή του τύμβου Καστά, ότι δηλαδή «ο τάφος ανήκει σε κάποιον πιο πάνω από τον Μέγα Αλέξανδρο». Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ταφικό μνημείο, αλλά με ένα  μνημείο ναός».

Οι υποστηρικτές του «ασύλητου» θεωρούν τέλος ότι η οπή στην είσοδο του προθάλαμου έχει δημιουργηθεί από σεισμό και ότι τα κομμάτια που λείπουν από τις σφίγγες ίσως να αποτελούν μέρος αρχαίου τελετουργικού.