X

ΕΛΣΤΑΤ: Ελαφρώς ταχύτερη η συρρίκνωση της ύφεσης

Σε αναθεώρηση του ΑΕΠ για το α΄ και το β΄ τρίμηνο του 2014, βάσει αναθεωρημένων στοιχείων  προχώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ant1news

Αυξημένη κατά τι, στο 0,3% του ΑΕΠ βρισκόταν η ύφεση στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2014, σύμφωνα με την νέα εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μετά την ενσωμάτωση νέων στοιχείων, τα οποία δεν είχαν υπολογιστεί στην αρχική μέτρηση, που είχε ανακοινωθεί στις 13 Αυγούστου, οπότε και η ύφεση είχε υπολογιστεί στο 0,2% του ΑΕΠ.

Παράλληλα όμως, η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε και σε αναθεώρηση, επί  τα χείρω του αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το α΄ τρίμηνο του έτους, που μεγάλωσε από το 0,9% στην πρώτη εκτίμηση σε 1,1% στην νέα.

Από τις νέες ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκύπτει μεν ότι η ύφεση είναι κατά 0,1% μεγαλύτερη από την προηγούμενη μέτρηση, ωστόσο φαίνεται ξεκάθαρα πως είναι ελαφρώς μεγαλύτερη η ταχύτητα με την οποία αυτή συρρικνώνεται και η οικονομία πλησιάζει – αν δεν το έχει περάσει, χάρη και στην αυξημένη τουριστική κίνηση – σε θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Και αυτό καθώς η διαφορά από τρίμηνο σε τρίμηνο στην αρχική εκτίμηση έδειχνε «διόρθωση» της οικονομίας κατά 0,7% του ΑΕΠ, ενώ βάσει των νέων αποτελεσμάτων η «διόρθωση» αυτή είναι της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, τα δεδομένα και οι προβλέψεις του οποίου προέκυψαν από συμφωνία Κυβέρνησης και τρόικας, συνολικά για το 2014 η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράφει, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια ύφεσης, θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,6% του ΑΕΠ.