X

Οι μέδουσες έχουν το… ελιξίριο της ζωής

Το μυστικό της μακροζωίας «κρύβεται» στις τσούχτρες υποστηρίζει Ιάπωνας επιστήμονας.

Ant1news


Στη θάλασσα και συγκεκριμένα στη μέδουσα «Τurritopsis nutricula» κρύβεται το μυστικό της αιώνιας νεότητας, υποστηρίζει ο Ιάπωνας καθηγητής Κουμπότα.

Πρόκειται για το ένα από τα τρία είδη μεδουσών που εντοπίζονται στην παραθαλάσσια πόλη Σιραχάμα και θεωρούνται αθάνατα καθώς μπορούν να αναγεννηθούν.

Ενδεικτική είναι η συμπεριφορά τους όταν τραυματίζονται. Κατευθύνονται στον πάτο του ωκεανού , απ΄ όπου επιστρέφουν στο αρχικό, εμβρυικό στάδιο, γνωστό και ως πολύποδας. Ο πολύποδας, μέσα σε δυο μήνες, γίνεται μία νέα μέδουσα.

Ο καθηγητής Κουμπότα και η ομάδα του αναγέννησαν τη μέδουσα «Τurritopsis nutricula» 12 φορές στο εργαστήριο. Ο Ιάπωνας επιστήμονας θεωρεί πως «η συγκεκριμένη μέδουσα έχει την ικανότητα να περνά από το ώριμο ενήλικο στάδιό της στο ανώριμο στάδιο του πολύποδα και πάλι από την αρχή. Έτσι, ουσιαστικά δεν υπάρχει όριο στο προσδόκιμο επιβίωσής της».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το μοναδικό γνωστό είδος που μπορεί να γυρίζει πίσω το ρολόι του χρόνου. Το «κλειδί» κρύβεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται συνεχής επαναδιαφοροποίηση. Η μέδουσα «Τurritopsis nutricula», αναγεννά το σώμα της ξανά και ξανά. Για τον λόγο αυτό έχει εξάψει την περιέργεια των ερευνητών, οι οποίοι αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο η μέδουσα αναστρέφει τη διαδικασία της γήρανσης νικώντας το θάνατο.