X

«Θωρακίζουν» τον Τύμβο της Αμφίπολης για τις βροχές

Μέτρα για να προστατεύσουν τον Τύμβο στον λόφο Καστά της Αμφίπολης από τις χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες λαμβάνουν οι ανασκαφείς.

Ant1news

Τον χειμώνα αναγκάζονται να συμπεριλάβουν στα επόμενα σχέδιά τους οι ανασκαφείς του μακεδονικού τάφου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, τις τελευταίες μέρες, εκτός από τη στέγαση του μνημείου με τέντα, κάνουν έργα απορροής υδάτων στην περιφέρειά του και ταυτοχρόνως προσπαθούν να υποστυλώσουν σωστά το εσωτερικό του μνημείου, ώστε να μην υπάρξει κάποιος κίνδυνος γι' αυτό ή για τους εργαζόμενους.

Ο,τι φοβούνται περισσότερο είναι ο υγρός χειμώνας της Μακεδονίας, που έχει συχνές και δυνατές βροχές. Τόσους αιώνες ο τάφος ήταν σκεπασμένος με τόνους χώματος και αυτό τον προφύλασσε και από τα νερά. Από πέρυσι ήδη, που άρχισε η αποχωμάτωση περιμετρικά του μνημείου, έγιναν διευθετήσεις των ομβρίων με μερικά πρώτα αποστραγγιστικά κανάλια (μάλιστα, κατά την κατασκευή τους, εντόπισαν και τα φτερά των Σφιγγών).

Τώρα που η εξωτερική αφαίρεση χωμάτων είναι μεγαλύτερη, τα έργα πρέπει να είναι πιο ειδικά, ώστε να μην επιτρέψουν τη διαβροχή της οροφής ή των πλευρικών τοίχων. Ο εύθρυπτος πωρόλιθος της Αμφίπολης είναι εξαιρετικά ευαίσθητος και κάθε φορά που τον διαπερνά το νερό μαλακώνει και υπάρχει κίνδυνος να σπάσει. Αυτός είναι ο λόγος που οδηγεί στην κατασκευή ισχυρού αποστραγγιστικού δικτύου με αυλάκια γύρω από τον τάφο, για να παροχετεύονται τα νερά.

Προφανώς θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα και για να μην μπουν νερά από την είσοδο, η οποία άνοιξε και δεν προστατεύεται πλέον ούτε από χώμα ούτε και από τον σφραγιστικό τοίχο.

Οι εργασίες για την προστασία του μνημείου περιλαμβάνουν διαμόρφωση των επιχώσεων του πρώτου θαλάμου σε βαθμιδωτό αντίβαρο, για την ευστάθεια του δεύτερου διαφράγματος, αντιστήριξη στον τοίχο των Σφιγγών, αντιστήριξη για την προσωρινή σταθεροποίηση του επιστυλίου του δεύτερου διαφράγματος, κατασκευή επιπέδου εργασίας, με πλάκες κόντρα-πλακέ, επί του πρώτου διαμερίσματος, στο επίπεδο του επιστυλίου, για την ασφαλή πρόσβαση και την λεπτομερή εγγύς παρατήρηση και επιθεώρηση της θόλου του πρώτου θαλάμου αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων και κατασκευή προσωρινής στραγγιστικής αύλακας, στην εξωτερική περίμετρο του περιβόλου, για την ευχερή απορροή ομβρίων υδάτων και τοποθέτηση στεγανωτικής μεμβράνης, πίσω από την περιοχή του υπάρχοντος στεγάστου προστασίας της εισόδου στον τάφο.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού του περιβόλου του τύμβου, στα νοτιοδυτικά. Μετά την ολοκλήρωση των μέτρων προστασίας, θα ξεκινήσουν οι ανασκαφικές εργασίες εντός του μνημείου.

Ενισχύεται η εκδοχή ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί

Η επιχωμάτωση του προθαλάμου του ταφικού μνημείου στην Αρχαία Αμφίπολη ενισχύει την εκδοχή πως ο τύμβος δεν έχει συληθεί, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

«Αυτή η ψηλή επιχωμάτωση, στο εσωτερικό του προθαλάμου, μέχρι την κορυφή, έγινε για την προστασία του τάφου» σχολίασε ο υπουργός.

Διεμήνυσε πάντως ότι οριστική απάντηση θα δοθεί από την αρχαιολογική έρευνα, σημειώνοντας: «Πρέπει να δούμε τον τάφο για να πούμε τελικά».

Ο κ. Τασούλας τόνισε επίσης πως οι ανακαλύψεις στην Αμφίπολη είναι καλά νέα, που «δικαιούται ο ελληνικός λαός», προσθέτοντας πως ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός και η ιστορία είναι πηγή περηφάνιας για τους Έλληνες.