X

Τρόικα: «Απόλυτα εντός στόχων η Ελλάδα»

Οι εκπρόσωποι της τρόικας αναγνώρισαν τις επιτυχίες που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο για φοροελαφρύνσεις.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναγνώρισαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, Κλάους Μαζούχ, Ντέκλαν Κοστέλο και Ρίσι Γκογιάλ, στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας είπαν χαρακτηριστικά στον κ. Χαρδούβελη ότι η Ελλάδα είναι «απόλυτα εντός των στόχων» που είχαν συμφωνηθεί. Εξάλλου ο κ. Κοστέλο δήλωσε: «Είχαμε εποικοδομητικές συνομιλίες και προσδοκούμε να συζητήσουμε αύριο με τους υπουργούς».

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σχολίασε μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας: «Είναι ένας μαραθώνιος, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Μιλήσαμε για τα νούμερα του προϋπολογισμού, για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την δουλειά που κάναμε όλο το καλοκαίρι και συνεχίζουμε. Όλα αυτά οι συνομιλητές μας τα καταλαβαίνουν και τα συζητάμε άλλα έχουμε δρόμο αύριο και μεθαύριο».

Αύριο, Τετάρτη, παρουσία του κ. Χαρδούβελη, θα συναντήσουν την τρόικα οι άλλοι τέσσερις υπουργοί διαδοχικά: Καταρχάς ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, θα ακολουθήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας, Ιωάννης Βρούτσης και τέλος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συμβάλλει το Παρίσι στο να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση που θα ακολουθήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Επιδίωξή της, επίσης είναι, να τεθούν εκτός της νέας αξιολόγησης θέματα που επιμένει η τρόικα τα οποία όμως κινδυνεύουν να κλυδωνίσουν την κυβέρνηση όπως: αλλαγές στις αποφάσεις για τις απεργίες και τις ανταπεργίες, καθεστώς απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και πιέσεις για νέες απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα επιδιώκει φοροελαφρύνσεις με μειώσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης (50%) και του Ειδικού Φόρου στο Πετρέλαιο Θέρμανσης (20%).