X

Σήμερα η συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ συναντά αυτή την ώρα τον Ταγίπ Ερντογάν ο ‘Έλληνας πρωθυπουργός.

Ant1news

Μπορεί το ψυχροπολεμικό κλίμα, όσο αφορά στη Ρωσία να επικρατεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όμως στην ατζέντα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, κυρίαρχη θέση έχει η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση, την οποία ζήτησε ο ίδιος ο Ερντογάν, βρίσκεται σε εξέλιξη και η ελληνική πλευρά περιορίζεται στην προώθηση των εθνικών θέσεών της, τόσο στα διμερή ζητήματα, όσο και στο κυπριακό.  Η συνάντηση εξάλλου γίνεται στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα κι ενώ στη Βουλή συζητείται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται η ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών που διέπραξε η Τουρκία.

Οι πληροφορίες θέλουν έναν από τους βασικότερους λόγους της καθυστέρησης της ψήφισης του νομοσχεδίου να είναι η παρασκηνιακή αντίδραση της Τουρκίας στην αναμόχλευση του ζητήματος της γενοκτονίας του μικρασιατικού ελληνισμού. Άλλα θέματα που είναι ανοιχτά ανάμεσα στις δύο πλευρές και είναι στα πλαίσια της τακτικής Ερντογάν να τα θίγει είναι αυτό του τζαμιού της Θράκης και το θέμα της ΑΟΖ. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, αναμένει να ανακοινωθεί η ανταπόδοση της περσινής επίσκεψης της κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη, με την ανακοίνωση αντίστοιχης επίσκεψης της τουρκικής κυβέρνησης στην Αθήνα.

Χθες, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ των προσπαθειών για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν-από τα βασικά θέματα  της Συνόδου-ενώ θέτοντας το θέμα του κύματος των μεταναστών ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να περιφρουρήσει τα σύνορά της, ως μέτρο για να ανακοπεί η συνεχής ροή μεταναστών.

Στη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, ζητώντας από τον Αλβανό πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά με την εγγύηση των δικαιωμάτων.

Ζήτημα προκλήθηκε για την ελληνική αντιπροσωπεία με την προσφώνηση, από στρατιωτικό του ΝΑΤΟ, του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων ως «υπουργό της Μακεδονίας». Παρά το ότι στα επίσημα έγγραφα της συμμαχίας αποκαλείται ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Αρχικά το επιτελείο του πρωθυπουργού υποβάθμισε το θέμα, αποδίδοντάς του σε αστοχία του αξιωματικού που έκανε την προσφώνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ωστόσο εξέφρασε διαφορετική άποψη. Η ελληνική κυβέρνηση διέρρευσε ότι θα θέσει το θέμα επισήμως.