X

Απλώνει τα πλοκάμια του σε Πακιστάν και Ινδία το Ισλαμικό κράτος

Το Ισλαμικό Κράτος, με την ταχύτητα που καταλαμβάνει εδάφη, με τους αποκεφαλισμούς και τις μαζικές εκτελέσεις, αρχίζει να προσελκύει πολλούς νεαρούς μαχητές στη νοτιοανατολική Ασία.

Ant1news

Φυλλάδια και λάβαρα του Ισλαμικού Κράτους έκαναν την εμφάνισή τους σε ορισμένες περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η ακραία τζιχαντιστική οργάνωση αρχίζει να επηρεάζει ισλαμιστές ακόμη και στα προπύργια των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα.

Η ομάδα που διασπάστηκε από τους Ταλιμπάν του Πακιστάν (PTT), η Τζαμάτ-ουλ Άχραρ, έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή της στους ανελέητους μαχητές του ΙΚ οι οποίοι έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ και τη Συρία, στην προσπάθειά τους να ιδρύσουν ένα χαλιφάτο στην περιοχή.

"Το ΙΚ είναι μια ισλαμική τζιχαντιστική οργάνωση που επιδιώκει την εφαρμογή του ισλαμικού συστήματος και τη δημιουργία ενός χαλιφάτου" δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ο ηγέτης της Τζαμάτ-ουλ Άχραρ, Εχσανουλάχ Έχσαν. "Τους σεβόμαστε. Εάν ζητήσουν τη βοήθειά μας, θα εξετάσουμε το αίτημα και θα αποφασίσουμε", πρόσθεσε.

Ισλαμιστικές οργανώσεις κάθε είδους έχουν υπό τον έλεγχό τους πολλές ανυπότακτες και πάμφτωχες περιοχές της Νότιας Ασίας όμως το Ισλαμικό Κράτος, με την ταχύτητα που καταλαμβάνει εδάφη, με τους αποκεφαλισμούς και τις μαζικές εκτελέσεις, αρχίζει να προσελκύει πολλούς νεαρούς μαχητές της περιοχής. Οι γερασμένοι ηγέτες της Αλ Κάιντα, που κρύβονται κυρίως στην περιοχή κατά μήκος των συνόρων του Πακιστάν με το Αφγανιστάν, θεωρούνται ολοένα και περισσότερο εξασθενημένοι, κουρασμένοι και αναποτελεσματικοί στους τζιχαντιστικούς ιστοτόπους και τους λογαριασμούς του Twitter όπου εκκολάπτονται οι πιθανοί μελλοντικοί μαχητές.

Αναλυτές ειδικευμένοι σε θέματα ασφάλειας θεωρούν ότι η γοητεία που ασκεί το Ισλαμικό Κράτος ενδέχεται να ανάγκασε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι να ανακοινώσει την ίδρυση ενός "παρακλαδιού" της οργάνωσης στην Ινδία που θα αναλάβει να υψώσει το λάβαρο του "ιερού πολέμου" σε όλη τη Νότια Ασία όπου κατοικούν περισσότεροι από 400 εκατομμύρια μουσουλμάνοι.

Από την άλλη πλευρά, επιδιώκοντας να αυξήσει την επιρροή του στην περιοχή των συνόρων του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, ένας τοπικός πυρήνας που πρόσκειται στο ΙΚ μοίρασε φυλλάδια στην πακιστανική πόλη Πεσάβαρ και στο ανατολικό Αφγανιστάν τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, το 12σέλιδο βιβλιαράκι με τον τίτλο "Φάταχ" (Νίκη), γραμμένο στα παστού και τα νταρί, μοιράστηκε κυρίως σε προσφυγικούς καταυλισμούς Αφγανών στα περίχωρα της Πεσάβαρ. Στο λογότυπό του διακρίνεται ένα καλάσνικοφ ενώ το κείμενο καλεί τους ντόπιους να στηρίξουν τους τζιχαντιστές. Αυτοκίνητα με αυτοκόλλητα του ΙΚ θεάθηκαν επίσης γύρω από την Πεσάβαρ.

Ο Σαμιουλάχ Χανίφι, ένας ιερωμένος σε μια συνοικία της Πεσάβαρ όπου κατοικούν κυρίως Αφγανοί, είπε ότι τα φυλλάδια μοιράστηκαν από μια τοπική οργάνωση που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Χαλιφάτο και υποστηρίζει ανοιχτά το Ισλαμικό Κράτος. "Ξέρω κάποιους που έλαβαν αντίτυπα είτε από φίλους τους είτε επειδή τα μοίρασαν στα τεμένη αγνώστου ταυτότητας μέλη του ΙΚ", είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ένας αξιωματούχος των πακιστανικών υπηρεσιών ασφαλείας υποστήριξε ότι τα φυλλάδια έφτασαν στη χώρα από την επαρχία Κουνάρ του Αφγανιστάν και ότι τα μοίραζαν μαχητές των Ταλιμπάν. "Τα εντοπίσαμε πριν από 22 ημέρες και γνωρίζουμε ότι έκαναν την εμφάνισή τους εδώ. Οι πακιστανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συλλάβει έναν αριθμό μαχητών Ταλιμπάν και κατάσχεσαν CD, χάρτες και κείμενα στα περσικά, τα παστού και τα νταρί", είπε. "Δεν θα τους επιτρέψουμε να απλωθούν στη χώρα μας και όποιος εμπλακεί σε κάτι τέτοιο θα συντριβεί από την κυβέρνηση", προειδοποίησε.

Ενδείξεις για την αυξανόμενη επιρροή του ΙΚ έχουν εντοπιστεί επίσης στο Κασμίρ, μια περιοχή που διεκδικείται από την Ινδία και το Πακιστάν. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας στο ινδικό Κασμίρ είπαν ότι προσπαθούν να εξακριβώσουν πόση υποστήριξη διαθέτουν οι τζιχαντιστές εκεί αφότου έκαναν την εμφάνισή τους σημαίες και αυτοκόλλητα του ΙΚ, το καλοκαίρι.

Πηγές της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας από το Νέο Δελχί και το Κασμίρ ανέφεραν ότι τα λάβαρα πρωτοεμφανίστηκαν στις 27 Ιουνίου σε μια περιοχή της Σριναγκάρ, της πρωτεύουσας του κρατιδίου, και ξανά τον Ιούλιο όταν οι μουσουλμάνοι γιόρταζαν το Άιντ αλ Φιτρ, την πιο ιερή γιορτή τους.

Σε τοίχους κτιρίων εμφανίστηκαν επίσης συνθήματα υπέρ του ΙΚ. Ένας αστυνομικός είπε ότι εντοπίστηκε μια ομάδα νεαρών που κρατούσε λάβαρα του ΙΚ σε διαδηλώσεις εναντίον των ινδικών αρχών, όμως δεν έχουν γίνει συλλήψεις. Ένας άλλος αξιωματικός που ανακρίνει ανθρώπους οι οποίοι συλλαμβάνονται σε κινητοποιήσεις κατά της ινδικής εξουσίας --πολλοί από αυτούς είναι έφηβοι-- είπε ότι οι περισσότεροι το μόνο που επιδιώκουν είναι η ανεξαρτησία του Κασμίρ από την Ινδία.

"Η πλειοψηφία δεν υποκινείται από θρησκευτικούς λόγους. Φυσικά ορισμένοι, λιγότεροι από το 1%, είναι θρησκευόμενοι και ριζοσπάστες και τελικά εντάσσονται σε οργανώσεις. Επηρεάζονται από την Αλ Κάιντα, τους Ταλιμπάν, το Ισλαμικό Κράτος", είπε.

Το ΙΚ επιδιώκει επίσης να προσεγγίσει μουσουλμάνους και σε άλλες περιοχές της Ινδίας. Στα μέσα Ιουλίου κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα βίντεο με υποτίτλους στα χίντι, τα ταμίλ και τα ουρντού, στο οποίο ένας "μαχητής" που δήλωσε ότι είναι Καναδός, καλούσε τους μουσουλμάνους να ενταχθούν στον παγκόσμιο ιερό πόλεμο. Λίβες εβδομάδες νωρίτερα, τέσσερις οικογένειες από μια συνοικία του Μουμπάι είχαν καταγγείλει στην αστυνομία ότι οι γιοι τους εξαφανίστηκαν και ο ένας άφησε πίσω του ένα σημείωμα που έγραφε ότι θα αγωνιστεί για να υπερασπιστεί το Ισλάμ. Όπως διαπιστώθηκε, είχαν ξεκινήσει μαζί με μια ομάδα προσκυνητών για τη Βαγδάτη αλλά όταν έφτασαν εκεί εγκατέλειψαν τους συμπατριώτες τους και οι ινδικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι κατέληξαν στη Μοσούλη, η οποία καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο. Ενδεχομένως ο ένας από αυτούς σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας.

Την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα Times of India έγραψε ότι τέσσερις νεαροί, μεταξύ των οποίων και δύο φοιτητές πολυτεχνικών σχολών, συνελήφθησαν στην Καλκούτα ενώ προσπαθούσαν να φύγουν για το γειτονικό Μπαγκλαντές και να συναντήσουν έναν "στρατολόγο" του Ισλαμικού Κράτους που εδρεύει σε αυτή τη χώρα.

Ένας κορυφαίος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών από το Νέο Δελχί τόνισε ότι "το πρόβλημα είναι πως ξέρουμε ελάχιστα πράγματα για αυτό το δίκτυο και για το ποιος δρα εκ μέρους του εδώ".

"Γνωρίζουμε, χοντρικά, πού είναι η Λασκάρ-ε-Τάιμπα, οι Ινδοί Μουτζαχεντίν (σ.σ. οργανώσεις που στηρίζονται από το Πακιστάν), πού κάνουν τις επαφές τους. Όμως αυτή είναι μια διαφορετική πρόκληση. Οι νεαροί ριζοσπαστικοποιούνται στα σπίτια τους μέσω του διαδικτύου, σε φόρουμ και στο Facebook και δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν", υπογράμμισε.