X

Δένδιας: «Πρέπει να μειωθεί η φορολογία»

Για τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς και τα σχέδια ανάπτυξης της οικονομίας μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας στο Πρωινό ΑΝΤ1.

Ant1news

Λίγες μέρες μετά την επιστροφή του από το Παρίσι, όπου είχε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και δύο μέρες μετά από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας μίλησε για όλα τα επίμαχα θέματα στο Πρωινό ΑΝΤ1.

«Υπάρχει θέμα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Υπάρχουν 80 δις. δάνεια που δεν εξυπηρετούνται» είπε ο υπουργός, για να συμπληρώσει ότι η διευθέτηση του ζητήματος είναι ένα κομμάτι του σχεδιασμού για την επαναφορά της ρευστότητας στην αγορά. Το δεύτερο, όπως σημείωσε είναι «η καταπολέμηση της ανεργίας».

Συζητώντας με τους δανειστές στο Παρίσι, τόνισε ότι αναπτύχθηκαν οι θέσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με το θέμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά την πρόταση που έκανε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, δηλαδή τη χορήγηση επιπλέον δανείων στις επιχειρήσεις, πέρα του ΕΣΠΑ.

Σημείωσε ότι η σχετική συζήτηση για τα επιχειρηματικά δάνεια δεν έχει ολοκληρωθεί, τονίζοντας ότι έχει πολλές παραμέτρους. «Η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις» είπε ο κ. Δένδιας, διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι δική τους ευθύνη η πτώση του τζίρου, αλλά της κρίσης» ενώ ξεκαθάρισε ότι η κρατική μέριμνα δε θα αφορά τους «μπαταξήδες, αυτούς που εκμεταλλεύονται την κρίση» λέγοντας ότι «δεν γίνεται να υπάρχει φτωχή επιχείρηση με πλούσιο επιχειρηματία». «Κύρια κατεύθυνση να κρατηθούν και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας» είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς, είπε ότι το θέμα «δεν συζητήθηκε με την τρόικα, ούτε με κανέναν άλλον. Δεν είναι θέμα των συζητήσεων πριν το Δεκέμβριο που είναι η ώρα τους» κάνοντας σαφές ότι είναι ένα θέμα που χειρίζεται η κυβέρνηση και κανένας άλλος, όπως για παράδειγμα το τραπεζικό σύστημα, το οποίο «κατά μεγάλη πλειοψηφία ανήκει στο κράτος, το οποίο και το εποπτεύει».

Ο κ.Δένδιας επανέλαβε την αντίθεσή του στην επιβολή επιπλέον φόρων, αναφέροντας την εξαγγελία Σαμαρά για το 15% στις επιχειρήσεις.

Μιλώντας για τις εκλογές τόνισε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της και να κριθεί το 2016», εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να μη βγει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας» στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία και έκλεισε λέγοντας ότι αυτήν τη στιγμή «οι εκλογές θα έκαναν μεγάλη ζημιά στον τόπο και την κοινωνία».