X

Παγκόσμιο δέος για τις «αποκαλύψεις» της Αμφίπολης

Διεθνές ενδιαφέρον για τη νέα ανακάλυψη των αρχαιολόγων που συνεχίζουν την πορεία τους στα ενδότερα του μοναδικού μνημείου.

Ant1news

Με δέος παρακολουθούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τις ανακαλύψεις των αρχαιολόγων στην αρχαία Αμφίπολη, και περιμένουν με αγωνία τη στιγμή της ανακοίνωσης σε ποιόν ανήκει το εμβληματικό μνημείο.

Η ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων, έχει προκαλέσει παγκόσμιο δέος και τα μέσα ενημέρωσης όλου του πλανήτη αναφέρονται με συγκίνηση στις ανασκαφές.

Για δύο μαρμάρινες γυναικείες φιγούρες που αποτελούν ένα σημαντικό νέο εύρημα, κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Telegraph, υποστηρίζοντας ότι ο τάφος ανήκει είτε σε συγγενή είτε σε στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η ανακάλυψη δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε το πρακτορείο Reuters, το οποίο με τη σειρά του επισημαίνει ότι πρόκειται για δύο σημαντικά ευρήματα στον τύμβο, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, και θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερης ανακαλύψεις από την αλεξανδρινή εποχή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) κάνει λόγο για δύο πανέμορφα αγάλματα που βρέθηκαν να στηρίζουν μία από τις εισόδους στον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην χώρα μας.

Η ανακάλυψη των Καρυάτιδων έφτασε μέχρι και την Κίνα, με το πρακτορείο Xinhua να φιλοξενεί δημοσίευμα για τα μοναδικά αυτά ευρήματα του τύμβου Κστά.

«Οι έλληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο πανέμορφες Καρυάτιδες κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στον τάφο της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα δύο αγάλματα είναι παρόμοια με τις Καρυάτιδες που είναι γνωστές παγκοσμίως από την Ακρόπολη, στην Αθήνα», συμπληρώνει.

Το θέμα της ανακάλυψης απασχολεί και τα καναδικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναπαράγουν την είδηση από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Αναφέρουν ότι πρόκειται για ευρήματα που σηματοδοτούν ότι η αρχαιολογική σκαπάνη βρίσκεται κόντρα στην αποκάλυψη του τάφου ενός, μεγίστης σημασίας, προσώπου, ενώ σημειώνουν ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο τάφο που έχει βρεθεί στην Ελλάδα.

Σε άλλα σημεία των ανταποκρίσεων επισημαίνεται πως σχεδόν αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς ο Μακεδόνας στρατηλάτης τάφηκε κατ' αρχήν στην Μέμφιδα και μεταφέρθηκε αργότερα στην Αλεξάνδρεια, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος. Στα ρεπορτάζ τονίζεται τέλος πως το πιθανότερο είναι ο τάφος να ανήκει σε στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη γυναίκα του Ρωξάνη ή στη μητέρα του Ολυμπιάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Και το δίκτυο ABC News της Αυστραλίας φιλοξενεί στην ηλεκτρονική του έκδοση εκτεταμένο δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Εξοχα αγάλματα της αλεξανδρινής περιόδου ανακαλύφθηκαν να φιλούν την είσοδο αρχαίου τάφου στην Αμφίπολη", ενώ κάτω από την φωτογραφία του προσώπου της ανέπαφης Καρυάτιδας ακολουθεί λεπτομερής περιγραφή των ευρημάτων.

"Ο πυρετός ανεβαίνει με την ανακάλυψη εξαιρετικών αγαλμάτων σε αρχαίο ελληνικό τάφο", είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην ηλεκτρoνική σελίδα του γαλλικού ενημερωτικού δικτύου France 24, το οποίο αναφέρεται στο ότι η πιθανότητα ο τάφος να παραμένει ανέπαφος κερδίζει έδαφος.