X

Γυναίκα η «ένοικος» της Αμφίπολης;

Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι ο «ένοικος» του τύμβου Καστά είναι βασιλικής προέλευσης. Ο αιγυπτιολόγος Άντριου Τσαγνκ υποστηρίζει ότι πρόκειται για γυναίκα.

Ant1news

Την πεποίθηση ότι στον τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα εξέφρασε γνωστός ιστορικός, θέτοντας τα επιχειρήματά του.

Ο Άντριου Τσανγκ, αιγυπτιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» επενδύει τις ελπίδες του για την ταυτότητα του «ενοίκου» του τύμβου Καστά, σε ένα πρόσωπο: Στην Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο ιστορικός στηρίζει το επιχείρημά του στα ευρήματα που μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως. «φαίνεται ότι ο ρόδακας είναι σήμα κατατεθέν του κατόχου» δήλωσε ο ίδιος στο Discovery Channel.

«Οι Καρυάτιδες είναι πραγματικά ένα εντυπωσιακό εύρημα. Το γεγονός ότι τώρα έχουμε ένα δεύτερο ζευγάρι θηλυκών φυλάκων, ενισχύει την υπόθεση ότι πρόκειται για τον τάφο μιας πολύ σημαντικής βασίλισσας» είπε ο 52χρονος υπενθυμίζοντας ότι οι σφίγγες, που κοσμούν και την είσοδο του τύμβου, είναι σύμβολο άμεσα συνδεδεμένο με τις βασίλισσες της Μακεδονίας, από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.

«Οι σφίγγες δεν είναι πολύ συνηθισμένες σε Μακεδονικούς τάφους αυτής της εποχής, ωστόσο υπήρξαν εξέχοντα τμήματα της διακόσμησης σε δύο θρόνους που βρέθηκαν από τα τέλη του 4 αιώνα π.Χ. στους τάφους δύο Βασιλισσών στην περιοχή του βασιλικού νεκροταφείου στις Αιγές, στη σημερινή Βεργίνα», τονίζει ο Τσανγκ.

Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, οι βασίλισσες που πέθαναν στην Αμφίπολη στα τέλη του 4ου αιώνα είναι η μητέρα και η σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα και Ρωξάνη, αντίστοιχα.

Ο διάσημος αιγυπτιολόγος κλίνει στο ότι στον τάφο είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα, χωρίς όμως να αποκλείει να βρίσκονται μέσα και οι δύο γυναίκες του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σε κάθε περίπτωση, οι απόψεις των ειδικών επιστημόνων συγκλίνουν στο ότι ο τάφος έχει «βασιλική σφραγίδα» εξ αρχής. Αυτό που μένει να βρεθεί είναι το σε ποιον ανήκει.

Για τη μοναδικότητα του μνημείου μίλησε και η καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας, Χρυσούλα Παλιαδέλη.