X

ΣΔΟΕ: Παραβάτες το 54% των ελεγχόμενων

Οι επιθεωρητές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εντόπισαν 390.020 παραβάσεις σε μόλις 1.782 υποθέσεις ελέγχου, κατά μέσο όρο δηλαδή 208 παραβάσεις  ανά επιχείρηση

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Πλούσια ήταν η συγκομιδή του ΣΔΟΕ στο πρώτο επτάμηνο του 2014 και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα, αφού στην αγορά και στην πραγματική οικονομικά, παρά τις διαρκείς διαχρονικά  εξαγγελίες και προθέσεις των αρμοδίων, εξακολουθούν να βασιλεύουν η παραοικονομία και το μαύρο χρήμα.

Το βασικότερο συμπέρασμα ωστόσο των αποτελεσμάτων των ελέγχων που διενήργησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στο πρώτο επτάμηνο της χρονιάς, είναι η ασυδοσία, η έλλειψη φόβου από πλευράς των επιχειρηματιών ότι μπορεί να ελεγχθούν ή από άλλη σκοπιά η αδιαφορία τους για την πιθανότητα να υποστούν φορολογικό έλεγχο από τον οποίο σίγουρα θα προκύψει σωρεία παραλείψεων και παραβάσεων τους, με πρώτη και μεγαλύτερη την μη έκδοση αποδείξεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως ανακοίνωσε το ΣΔΟΕ, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου διενήργησε 2.639 έρευνες σε επιλεγμένες επιχειρήσεις, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι στο 54% αυτών, τουτέστιν σε 1.872 επιχειρήσεις υπήρχαν, κατά κανόνα, «καραμπινάτες» παραβάσεις φοροδιαφυγής. Μάλιστα σε αυτές τις 1.872 επιχειρήσεις το σύνολο των παραβάσεων που εντοπίστηκαν ήταν 390.028, κατά μέσο όρο δηλαδή 208 παραβάσεις, πχ. ανέκδοτες αποδείξεις ανά επιχείρηση.

Τα ερωτήματα που δεν απαντώνται πάντως από την ανακοίνωση του ΣΔΟΕ έχουν να κάνουν με το εύρος των ποινών που επιβλήθηκαν, το ύψος των προστίμων και κυρίως τον βαθμό πληρωμής τους και εν γένει συμμόρφωσης των φοροφυγάδων.

Σε ότι αφορά την επίτευξη των στόχων που του είχαν τεθεί πάντως, οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ δηλώνουν ότι έχει υπερκαλυφθεί κατά 15%, αφού έγιναν 2.639 έρευνες έναντι 2.295 προγραμματισμένων.

Ακόμη, στο πρώτο επτάμηνο της χρονιάς, το ΣΔΟΕ δέχτηκε προς διερεύνηση 755 εισαγγελικές παραγγελίες, από τις οποίες ήδη περαίωσε τις 585, ενώ στο στάδιο της εξέτασης και ολοκλήρωσης βρίσκονται –από προηγούμενα έτη-  1.684 υποθέσεις.