X

Αύξηση των εξαγωγών παρά τις αντίξοες συνθήκες

Αντιστέκονται οι εξαγωγές, επισημαίνει ο ΣΕΒΕ, παρά το πρόβλημα στη ρευστότητα και τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα.

Ant1news

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής (ΕΛΣΤΑΤ) και την επεξεργασία του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ για τον Ιούλιο 2014, οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών κατέγραψαν αύξηση κατά 1,8% συγκριτικά με τον Ιούλιο 2013, ενώ σε αξία ανήλθαν σε €1.512,2 εκατ., μια αύξηση δηλαδή κατά €27 εκατ. Οι εξαγωγές πετρελαιοειδών μειώθηκαν κατά 6%. Η αύξηση κατά 9,3% των ελληνικών εισαγωγών (χωρίς καύσιμα), οδήγησε σε αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 19%, όταν σε αξία διαμορφώθηκε σε €1,3 δις.

Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο 2014, η κατά μήνα πορεία των ελληνικών εξαγωγών είναι ανοδική, που είναι ένα θετικό σημάδι, ωστόσο σε απόλυτες τιμές, η αξία των εξαγωγών παραμένει οριακά στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Εξετάζοντας τα στοιχεία ανά κλάδο, η αύξηση των εξαγωγών κατά €27 εκ. τον Ιούλιο 2014 αποδίδεται στους κλάδους των μηχανημάτων (αύξηση κατά 17%), των χημικών προϊόντων (12%), των πρώτων υλών (12%), των ποτών-καπνών (10%) και των διαφόρων βιομηχανικών (5%).

Εκτίμηση για το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος 2014

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τις εκτιμήσεις του ΣΕΒΕ προκύπτει ότι για το διάστημα Ιαν-Ιούλιος 2014 συνεχίζεται η κάμψη, με πτώση κατά 3,1%. Επιπλέον, συνεχίζεται η αύξηση των εισαγωγών και κατά συνέπεια του εμπορικού ελλείμματος κατά 8,9% και 24,4% αντίστοιχα.

Συμπεράσματα

Η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα αγαθών τον τελευταίο χρόνο καταγράφει πτωτική πορεία και οι σημαντικότερες αιτίες είναι η έλλειψη ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης από τις επιχειρήσεις και το υψηλό κόστος χρήματος καθώς και η μειωμένη ανταγωνιστικότητα λόγω των συνθηκών στο  εσωτερικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Προτεραιότητα για το ΣΕΒΕ πρέπει να δοθεί στην κατάργηση ή μείωση επιβαρύνσεων και λειτουργικού και διοικητικού κόστους που αφορούν την παραγωγή και τη μεταποίηση διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, καθώς αυτές μαζί με την εξωστρέφεια – της οποίας η ενίσχυση είναι επιτακτική και με στοχευμένες και συντονισμένες δράσεις στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 – θα πρέπει να αποτελέσουν τους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας.