X

Αντιδράσεις για το «μαχαίρι» σε διαγνωστικές εξετάσεις κάλυψης ΕΟΠΥΥ

Ποιες εξετάσεις ο ΕΟΠΥΥ δεν δικαιολογεί πλέον και θα πληρώνουν απο την τσέπη του οι ασφαλισμένοι

Ant1news

Σε ισχύ τίθενται από τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου οι περιορισμοί στις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. «Μαχαίρι»  μπαίνει , μεταξύ άλλων, σε μαγνητικές τομογραφίες και τεστ ΠΑΠ, τα οποία θα συνταγογραφούνται από τους γιατρούς του Οργανισμού, σύμφωνα με τα νέα αυστηρότερα κριτήρια.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ, το τεστ ΠΑΠ δεν δικαιολογείται πλέον σε γυναίκες μικρότερες των 21 ετών και σε γυναίκες άνω των 65 ετών, ενώ ενδείκνυται έλεγχος κάθε τριετία. Έως σήμερα, όλες οι γυναίκες χωρίς ηλικιακά όρια μπορούσαν να πραγματοποιήσουν το τεστ και να το δικαιολογήσει καλύπτοντας τις δαπάνες ο ΕΟΠΥΥ.

Διευκρινίσεις για την απόφαση αυτή έδωσε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας την αναγκαιότητα διαρθρωτικής παρέμβασης στο ζήτημα διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ ανέφερε  ότι αυτό πηγάζει τόσο από την εξέλιξη των δαπανών, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί, όσο και από την ανάγκη εξορθολογισμού της πρακτικής των προληπτικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το 2012 οι δαπάνες των διαγνωστικών εξετάσεων ήταν 300 εκατ. ευρώ, το 2013 υπερέβησαν τα 500 εκατ. και το α' εξάμηνο του 2014 έχει δαπανηθεί το σύνολο του κλειστού προϋπολογισμού που είναι 323 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 340 εκατ. «Αν δεν παρεμβαίναμε η δαπάνη θα κατέληγε στα 700 εκατ. ευρώ» σημείωσε ο υπουργός.

 «Το μέτρο αυτό προστατεύει τον έντιμο, συγκροτημένο, σοβαρό γιατρό έναντι αυτών που κάνουν προκλητή συνταγογράφηση», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο γιατρός δεν θα συνταγογραφεί και δεν θα διενεργούνται εξετάσεις, ωστόσο θα υπόκειται στον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, και θα πρέπει να αιτιολογήσει τη σχέση της διάγνωσής του και την αναγκαιότητα της εξέτασης που συνταγογραφεί.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ήδη εκφράσει την διαφωνία του με τις νέες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ και τονίζει ότι είναι εκτός των κανόνων που επιτάσσει η σύγχρονη επιστήμη.

 

Δείτε τι δήλωσε για τις περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις ο Γιώργος Πατούλης στο Πρωινό ΑΝΤ1.

 

 

«Το μέτρο αφορά στα δικαιώματα που έχουν οι ασθενείς στην πρόληψη και προστασία. Αποτελεί παρανόηση ότι αυτό αποτελεί κλειστό πεδίο, διότι δίνει μια κατεύθυνση, αυτή που μας δίνει η επιστημονική κοινότητα, για το πεδίο της πρόληψης προς όφελος των πολιτών. Υπάρχει δυνατότητα στο γιατρό να πει ότι, παρά τη συγκεκριμένη κατεύθυνση που μας δίνει η επιστημονική κοινότητα, μπορεί να γίνεται μια εξέταση κάθε χρόνο ή κάθε μήνα; Η απάντηση είναι «ναι». Απλώς για πρώτη φορά τα δικαιώματα των ασθενών προστατεύονται με επιστημονική τεκμηρίωση, ότι δεν μπορεί να ασκείται το δικαίωμα των ασθενών στην πρόληψη καταχρηστικά», ξεκαθάρισε η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα μιλώντας στο Βήμα FM.

Την υποστήριξή του στον Μάκη Βορίδη εξέφρασε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος