X

National Geographic: Σε κάποιον πλούσιο ανήκει ο τάφος της Αμφίπολης

«Ο τύμβος είναι ξεκάθαρο σημάδι πλούτου. Φτιάχτηκε για κάποιον πλούσιο και σημαντικό» λένε ειδικοί στο παγκοσμίως φήμης αμερικανικό περιοδικό.

Ant1news

 

Στο παγκόσμιο ενδιαφέρον που έχουν προσελκύσει οι ανασκαφές στον τύμβο της Αμφίπολης αναφέρεται δημοσίευμα του NATIONALGEOGRAPHIC με τίτλο «Who's Buried in Largest Tomb in Northern Greece? New Finds Raise Intrigue» σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι αρχαιολόγοι θεωρούν, με βάσει τα έως τώρα ευρήματα, ότι πρόκειται για κάποιον συγγενή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά οι θαυμαστές της αρχαίας ιστορίας βάζουν στοιχήματα για την ταυτότητα του νεκρού που κρύβεται στην σκοτεινή ‘καρδιά’ του τεράστιου μαρμάρινου τάφου ο οποίος αποκαλύπτεται σταδιακά στη βόρεια Ελλάδα και ο οποίος χρονολογείται στα ταραγμένα χρόνια του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μεταξύ του 325 και 300 π.Χ. Ο τάφος είναι ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί στη βόρεια Ελλάδα, ένας μνημειακός ήσυχος τόπος ιδανικός για κάποιον βασιλιά.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ο τύμβος συνορεύει με την αρχαία πόλη της Αμφίπολης από την οποία ξεκίνησε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου με προορισμό την Ασία.

«Δεν ξέρω τίποτα που να μοιάζει με αυτά» δήλωσε ο Philip Freeman καθηγητής κλασσικών σπουδών στο Luther College της Αϊόβα αναφερόμενος στα έως τώρα ευρήματα, τις δύο Καρυάτιδες, τις Σφίγγες, σε συνδυασμό με το άγαλμα του λιονταριού με το ανθρώπινο κεφάλι.

Οι αρχαιολόγοι επίσης ανακάλυψαν απομεινάρια τοιχογραφιών και ένα μωσαϊκό δάπεδο που φτιάχτηκε από κομμάτια λευκού μαρμάρου εγκιβωτισμένα σε κόκκινο φόντο. Όπως επισημαίνει ο Ian Worthington, καθηγητής κλασσικών σπουδών στο University of Missouriκαι συγγραφέας δύο βιβλίων για τον Μέγα Αλέξανδρο, το λεπτοδουλεμένο δάπεδο «αποτελεί σαφή ένδειξη πλούτου. Το παλάτι της Πέλλας, όπου γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, έφερε πολλά μωσαϊκά, τα οποία ήταν πανάκριβα».

Σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού που κρύβει ο τάφος της Αμφίπολης το δημοσίευμα κάνει αναφορά στις ιστορικές πηγές που αναφέρουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε στην Βαβυλώνα ενώ το σώμα του προορίζονταν να ταφεί στη Μακεδονία, τη σημερινή βόρεια Ελλάδα. Στο δρόμο όμως προς τη Μακεδονία, σημειώνει ο Ian Worthington, ένας από τους αγαπημένους στρατηγούς του Αλεξάνδρου, ο Πτολεμαίος «έκλεψε τη σορό  του και την έθαψε κάπου στην Αίγυπτο. Συνεπώς στοιχηματίζω δέκα δολάρια ότι δεν βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος στον τάφο της Αμφίπολης!».

Αντίθετα σημειώνει το δημοσίευμα οι περισσότεροι αρχαιολόγοι «ποντάρουν» τα λεφτά τους στο ότι πρόκειται για κάποιον συγγενή του άμεσου περιβάλλοντος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως τη μητέρα του Ολυμπιάδα, τη σύζυγό του Ρωξάνη ή τον νεαρό του γιο που ονομάζονταν επίσης Αλέξανδρος.

Πάντως ο επίτιμος καθηγητής αρχαιολογίας που μίλησε στο Πρωινό ΑΝΤ1 απέκλεισε το ενδεχόμενο ο τάφος να είναι το Μεγάλου Αλεξάνδρου