X

Και «χαράτσι» και ΕΝΦΙΑ χωρίς έκπτωση σε κενά ακίνητα

Με την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ βγαίνουν «διπλά χαμένοι» ιδιοκτήτες κενών ακινήτων που δεν διέκοψαν το 2012 την παροχή ηλεκτροδότησης, σε σχέση με όσους είχαν «κόψει» το ρεύμα.

Ant1news


Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

«Διπλό» φορολογικό βάρος μέσα σε ενάμισι χρόνο, για ένα ακίνητο που ήταν ξενοίκιαστο και δεν τους απέφερε όφελος έστω ενός ευρώ, καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κενών σπιτιών και καταστημάτων, οι οποίοι δεν προχώρησαν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης τους πριν από το τέλος του 2012.

Στον αντίποδα, «διπλά κερδισμένοι» βγαίνουν, χάρη στην τροπολογία που - εν μέσω έντονων αντιδράσεων - ψηφίστηκε στη Βουλή, ιδιοκτήτες κενών ακινήτων, στα οποία είχαν φροντίσει να «κόψουν» το ρεύμα πριν από την Πρωτοχρονιά του 2013.

Οι δεύτεροι είναι άκρως «ωφελημένοι», αφού ούτε κλήθηκαν να πληρώσουν το περσινό «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ (από το φθινόπωρο του 2013 ως φέτος την Άνοιξη) ούτε θα πρέπει να πληρώσουν στο 100% το ποσό του ΕΝΦΙΑ για τα εν λόγω ακίνητα, καθώς δικαιούνται έκπτωσης 20% στο ύψος του φόρου.

Οι πρώτοι ιδιοκτήτες, που δεν διέκοψαν την ηλεκτροδότηση αυτών των ακινήτων είτε διότι ήθελαν να αποφύγουν την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία είτε διότι ήλπιζαν ότι αυτό θα αποτελούσε ακόμη ένα «προτέρημα» για το ακίνητο τους, ώστε να νοικιαστεί πιο εύκολα, το «φυσάνε και δεν κρυώνει», αφού όχι μόνο επιβαρύνθηκαν με το περσινό «χαράτσι» για ένα ακίνητο που «δεν τους έδωσε ούτε σεντ», αλλά με την διορθωτική τροπολογία του ΕΝΦΙΑ καλούνται να πληρώσουν στο ακέραιο τον Ενιαίο Φόρο, μιας κι εξαιρούνται της έκπτωσης του 20%, αφού τα κενά ακίνητα τους είχαν ρεύμα.

Με απλά λόγια, για δύο ίδιων προδιαγραφών κενά διαμερίσματα 100 τετραγωνικών στην Καλλιθέα, ο ιδιοκτήτης του ενός, που δεν έκοψε το ρεύμα στο ακίνητο του, πλήρωσε για το 2013 «χαράτσι» 490 ευρώ και για το 2014 πρέπει να δώσει 425 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ, σύνολο 915 ευρώ. Ο άλλος ιδιοκτήτης, που είχε κόψει το ρεύμα από το 2012, δεν πλήρωσε ούτε ευρώ για το περσινό χαράτσι και τώρα καλείται να δώσει για τον ΕΝΦΙΑ, όχι 425 ευρώ, αλλά 340 ευρώ, χάρη στην έκπτωση 20%.

Δηλαδή για δύο ίδια, απρόσοδα διαμερίσματα, ο ένας καλείται να πληρώσει μέσα σε ενάμισι χρόνο 575 ευρώ περισσότερα ή αλλιώς 170% επιπλέον φόρο από τον άλλον ιδιοκτήτη.

Αδικίες και παγίδες

Πρόκειται για μία από τις αδικίες και τις παγίδες του ΕΝΦΙΑ, με τις οποίες επιχειρήθηκε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός όσων δικαιούνται ελαφρύνσεων.

Οι ιδιοκτήτες ζητούν αύξηση στο ύψος της έκπτωσης του 20% για τα κενά ακίνητα, που δεν είχαν ρεύμα όλο το 2013, καθώς και ρύθμιση, ώστε να μην την χάνουν όσοι είχαν ρεύμα στα ξενοίκιαστα ακίνητα τους για λίγες ημέρες μέσα ή έστω στην αρχή της χρονιάς όπως πχ. ιδιοκτήτες που έκαναν αίτηση διακοπής τις τελευταίες ημέρες του 2012, αλλά τα συνεργεία της ΔΕΗ «έκοψαν» το ρεύμα στο ακίνητο τους στις 2 ή στις 3 Ιανουαρίου του 2013.

Ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας χθες στην Βουλή είπε πάντως ότι μπορεί να φθάσουν και τις 700.000 οι ιδιοκτήτες που θα ωφεληθούν αυτής της έκπτωσης, ενώ σε 800.000 άγαμους και 345.000 οικογένειες υπολόγισε αυτούς που θα ωφεληθούν από την έκπτωση του 50% στο σύνολο του φόρου.

Σε αυτή την τελευταίο περίπτωση πάντως, «ψαλίδισμα» εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών, με χαμηλό εισόδημα, από την έκπτωση 50%, επιφέρει η θέσπιση του νέου, χαμηλού κριτηρίου για την αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας του ιδιοκτήτη (ορίστηκε σε 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και 200.000 ευρώ για την οικογένεια), που προστέθηκε στα κριτήρια εισοδήματος (ως 9.000 ευρώ για άγαμο, 10.000 ευρώ για έγγαμο, 11.000 ευρώ  για οικογένεια με 1 παιδί κοκ.) και του συνολικού εμβαδού των κτισμάτων του ιδιοκτήτη (ως 150 τ.μ.).

Το «δόκανο» είναι διπλό, καθώς για το εισοδηματικό κριτήριο λαμβάνεται υπόψη ή όλο το πραγματικό εισόδημα (ακόμη κι αυτό που έχει φορολογηθεί αυτοτελώς όπως πχ. από ενοίκια) ή όπου είναι υψηλότερο, το τεκμαρτό εισόδημα.